Roślinna po naszemu – spróbuj po swojemu!

Mleko roślinne - przepisy kulinarne.
Piątnica prowadzi obecnie kampanię reklamową napojów roślinnych, w której podkreśla wyjątkowe cechy produktów – z lodówki, no bo skąd: prostego składu, pysznego smaku, wygody i różnorodności zastosowań, zachęcając równocześnie do wypróbowania ich po swojemu.

Napoje roślinne z Piątnicy dostępne są w 3 wersjach: owsiane, sojowe oraz ryżowe. Można je stosować wszędzie tam, gdzie tradycyjne mleko, mając pewność kulinarnego sukcesu. Używaj ich tak, jak lubisz – do płatków, kawy, owsianki, naleśników, czy gofrów. Z fantazją, z ciekawością, ze smakiem i świeżością. Bez ograniczeń!

Napój owsiany Piątnicy Roślinnej naturalnie pasuje do musli, kawy czy smoothie, ale wyśmienicie smakuje też prosto ze szklanki. Zawarty w napoju owies jest źródłem błonnika oraz wielu ważnych składników odżywczych, jak wapń, magnez czy żelazo. Kryje on jednak w sobie jeszcze coś wyjątkowego – to delikatny smak i aromat. Spróbuj tak, jak lubisz!

W napoju sojowym znajdziemy wszystko, co najlepsze w soi: białko, kremową konsystencję oraz delikatny, harmonijny smak. Bez cukru i zbędnych dodatków. Do czego będzie pasować? Sprawdzi się w wielu zastosowaniach, ale zdecydowanie najlepiej komponuje się z kawą, ponieważ doskonale się pieni, tworząc puszystą piankę na ulubionym latte czy cappuccino.

Dla tych, co gustują w słodkich nutach polecamy nowość – napój ryżowy. Nada on wyjątkowego smaku porannej owsiance, owocowemu koktajlowi, chrupiącym gofrom czy czekoladowym naleśnikom. Doskonały dla dużych i małych smakoszy. A skąd ta delikatna słodycz? Naturalnie z ryżu! Wypróbuj już dziś, po swojemu.

Jeśli jednak potrzebujesz podpowiedzi, wypróbuj nasze przepisy!

Na najlepszy początek dnia! Nocna owsianka z borówkami i bananem

  • 2 porcje
  • czas przygotowania: 5 min + noc

Składniki:

  • 500 ml napoju owsianego Piątnicy Roślinnej
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • garść borówek
  • 1 banan
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Płatki wsyp do dwóch miseczek, a następnie zalej napojem owsianym Piątnicy Roślinnej.
  2. Dodaj miód, cynamon i wymieszaj.
  3. Wstaw miseczki do lodówki na noc.
  4. Rano wyjmij owsiankę z lodówki.
  5. Pokrój banana w plastry, ułóż na gotowej owsiance, dodaj borówki oraz posyp uprażonymi płatkami migdałowymi, dodaj odrobinę miodu.

Tak też będzie dobre:
Jeżeli wolisz bardziej płynną owsiankę, możesz śmiało dolać do niej rano trochę napoju roślinnego.

Pyszne i pożywne! Naleśniki z bananem i kremem czekoladowym

  • 2 porcje
  • czas przygotowania: 25 min

Składniki:

  • 200 ml napoju sojowego Piątnicy Roślinnej
  • 2 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • krem czekoladowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj napój roślinny z Piątnicy, wodę, jajka, olej, szczyptę soli. Składniki miksuj na gładkie ciasto o konsystencji śmietany.
  2. Odstaw ciasto na 10 minut.
  3. Rozgrzej patelnię, posmaruj cienko olejem i kolejno smaż naleśniki.
  4. Usmażone naleśniki posmaruj kremem czekoladowym i ułóż banany skropione sokiem z cytryny. Składaj w trójkąty.
  5. Udekoruj startą gorzką czekoladą.

Tak też będzie dobre:
Możesz też roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie polać nią naleśniki przed podaniem.

deser kawowy, koktajl - przepisy

Na ciepło lub na zimno! Deser kawowy z puszystą pianką

  • 2 porcje
  • czas przygotowania: 8 min

Składniki:

  • 400 ml napoju owsianego Piątnicy Roślinnej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • kostki lodu (opcjonalnie do wersji mrożonej)

Przygotowanie:

  1. Kawę wymieszaj z cukrem i wodą do rozpuszczenia składników.
  2. Następnie ubij mikserem na sztywną, kawową piankę.
  3. Wlej napój owsiany Piątnicy Roślinnej do szklanek do ¾ wysokości. W wersji na ciepło – podgrzej napój, w wersji mrożonej – dodaj kostki lodu.
  4. Wyłóż kawową piankę na napój roślinny.

Tak też będzie dobre:
Możesz udekorować deser pokruszonymi ziarnami kawy.

Taki dobry, taki zdrowy! Koktajl gruszkowy z imbirem

  • 2 porcje
  • czas przygotowania: 10 min

Składniki:

  • 400 ml napoju ryżowego Piątnicy Roślinnej
  • 4 gruszki ze skórką
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 plasterki imbiru

Dodatkowo:

  • rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Pokrój owoce na kawałki.
  2. Wrzuć gruszki, banana i imbir do kielicha blendera i skrop je cytryną.
  3. Wlej napój ryżowy Piątnicy Roślinnej, a następnie dokładnie zmiksuj.
  4. Przelej smoothie do szklanek i udekoruj rozmarynem.

Tak też będzie dobre:
Jeżeli chcesz, żeby koktajl był bardziej pożywny, dodaj do niego 2 łyżki nerkowców lub orzechów laskowych. Możesz też zamiast imbiru dodać do koktajlu rozmaryn. Będzie wtedy bardziej orzeźwiający.

Więcej przepisów na pyszne dania z dodatkiem napojów roślinnych z Piątnicy można znaleźć na stronie marki.

Fot OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat