Semifreddo to domowy, kremowy, intensywny deser lodowy, uwielbiany przez Włochów i wszystkich, którzy Włochy odwiedzają. Ale nie trzeba lecieć do Pizy czy Neapolu, aby go spróbować. Możesz go mieć w swoim domu już dziś.
SEMIFREDDO składniki:
SOS KARMELOWY składniki:
SEMIFREDDO
Orzechy upraż na patelni, a bezy pokrusz (nie za drobno, kawałki powinny być wyczuwalne). Oddziel żółtka od białek i ubij je z cukrem. Białka ubij w oddzielnej misce, w jeszcze innej ubij śmietankę. Żółtka z cukrem, pianę z białek i śmietankę delikatnie ze sobą wymieszaj. Dodaj orzechy i bezy. Formę (np. keksówkę) wyłóż folią spożywczą, wypełnij ją masą i włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny. 30 minut przed planowanym podaniem przełóż ją do lodówki. Po tym czasie wyciągnij semifreddo z formy, pokrój na mniejsze porcje i polej sosem.
SOS KARMELOWY
Cukier i wodę podgrzewaj na mocno rozgrzanej patelni przez mniej więcej 2–3 minuty, aż uzyska piękny miodowy kolor. Wtedy ściągnij patelnię z ognia, dodaj masło, wlej śmietankę, wymieszaj, a następnie delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Jeśli po kilku minutach nadal nie będzie jednolity, przetrzyj go przez sito. Sos możesz przechowywać w lodówce przez mniej więcej 10 dni.
Jeśli nie chcesz, aby semifreddo natychmiast się rozpuściło, podawaj je ze schłodzonym sosem.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko"