Semifreddo z orzechami i karmelem

Przepis na semifreddo z orzechami i karmelem.
dla 2 osób

Semifreddo to domowy, kremowy, intensywny deser lodowy, uwielbiany przez Włochów i wszystkich, którzy Włochy odwiedzają. Ale nie trzeba lecieć do Pizy czy Neapolu, aby go spróbować. Możesz go mieć w swoim domu już dziś.

SEMIFREDDO składniki:

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich (mogą być też migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca)
  • 8 małych bez


SOS KARMELOWY składniki:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki


SEMIFREDDO

Orzechy upraż na patelni, a bezy pokrusz (nie za drobno, kawałki powinny być wyczuwalne). Oddziel żółtka od białek i ubij je z cukrem. Białka ubij w oddzielnej misce, w jeszcze innej ubij śmietankę. Żółtka z cukrem, pianę z białek i śmietankę delikatnie ze sobą wymieszaj. Dodaj orzechy i bezy. Formę (np. keksówkę) wyłóż folią spożywczą, wypełnij ją masą i włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny. 30 minut przed planowanym podaniem przełóż ją do lodówki. Po tym czasie wyciągnij semifreddo z formy, pokrój na mniejsze porcje i polej sosem.

SOS KARMELOWY
Cukier i wodę podgrzewaj na mocno rozgrzanej patelni przez mniej więcej 2–3 minuty, aż uzyska piękny miodowy kolor. Wtedy ściągnij patelnię z ognia, dodaj masło, wlej śmietankę, wymieszaj, a następnie delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Jeśli po kilku minutach nadal nie będzie jednolity, przetrzyj go przez sito. Sos możesz przechowywać w lodówce przez mniej więcej 10 dni.
Jeśli nie chcesz, aby semifreddo natychmiast się rozpuściło, podawaj je ze schłodzonym sosem.

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko"




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat