Sernik na zimno z serkiem mascarpone
Prezentujemy szybki i smaczny przepis, który nie wymaga gotowania i świetnie sprawdzi się w upalne dni!
Sernik na zimno z serkiem mascarpone
- Przygotowanie: ok. 4 godz.
Składniki:
- serek Mascarpone Piątnica – 500 g
- śmietana 36% Piątnica – 400 g
- Masło Ekstra Piątnica – 90 g
- borówki amerykańskie – 250 g
- maliny – 250 g
- ciasteczka owsiane – 200 g
- galaretka malinowa – 1 opakowanie
- gorąca woda – 400 ml
- migdały – 100 g
- żelatyna – 15 g
- woda – 60 ml
- cukier – 150 g
Wykonanie:
- Ciasteczka owsiane pokruszyć, a następnie dodać do nich drobno posiekane i podprażone na suchej patelni migdały. Do całości wlać rozpuszczone masło i poczekać ok. 0,5 godz., aby stężało. Masę przełożyć do tortownicy i lekko ubić dłonią.
- Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić, by stężała. 75 g cukru ubić ze śmietaną, a drugą połowę dodać do serka mascarpone. Ucierać na gładką masę. Żelatynę dodać do serka mascarpone i mieszać razem z ubitą wcześniej śmietaną. Na przygotowany wcześniej w tortownicy spód wylać przygotowaną masę. Na wierzchu ułożyć owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieścić w lodówce na ok. 3 godz.
- W czasie gdy sernik jest w lodówce, rozpuścić galaretkę w 400 ml wody i odstawić do wystygnięcia. W momencie, gdy galaretka zacznie tężeć, zalać sernik z owocami i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia. Smacznego!
Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa