Sernik Cielak

Przepis na Sernik Cielak.
Przepis na dwukolorowy Sernik Cielak.

Masa ciemna:

  • 250 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 2 pełne łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • całe jajka


Masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 135 g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka


Przygotowanie:

  1. Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy, rozpuścić w rondlu (nie gotować!). Do przestudzonej masy dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie ubić mikserem.
  2. Masę po całości rozłożyć na blaszce; wyłożoną papierem do pieczenia (zostawić kilka łyżek do wyłożenia na masę serową)
  3. Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Na masę czekoladową wykładamy (rzucając klaksami, masę serową; nie równo powrzucać kleksy masy czekoladowej)
  4. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 56-60 minut, na programie góra-dół. Przed podaniem można oprószyć ciasto pudrem trzcionowym.


Angelika Kwaśna
(angelika.kwasna@dlalejdis.pl)

Fot. Zdjęcie własne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat