Sernik Cielak
Przepis na dwukolorowy Sernik Cielak.
Masa ciemna:
- 250 g masła
- 1 niepełna szklanka cukru
- 6 łyżek wody
- 2 pełne łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- całe jajka
Masa serowa:
- 1kg mielonego twarogu
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 135 g rozpuszczonego masła
- 4 jajka
Przygotowanie:
- Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy, rozpuścić w rondlu (nie gotować!). Do przestudzonej masy dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie ubić mikserem.
- Masę po całości rozłożyć na blaszce; wyłożoną papierem do pieczenia (zostawić kilka łyżek do wyłożenia na masę serową)
- Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Na masę czekoladową wykładamy (rzucając klaksami, masę serową; nie równo powrzucać kleksy masy czekoladowej)
- Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 56-60 minut, na programie góra-dół. Przed podaniem można oprószyć ciasto pudrem trzcionowym.
Angelika Kwaśna
(angelika.kwasna@dlalejdis.pl)
Fot. Zdjęcie własne