Sezon na truskawkowe desery

Garść przepisów z truskawkami w roli głównej.
Bogate w błonnik, wodę i witaminę C truskawki mają niską zawartość cukrów i są źródłem wielu przeciwutleniaczy. Najsmaczniejsze są w sezonie i to nie tylko prosto z krzaka, ale także w różnego rodzaju deserach. W przygotowaniu deserów truskawkowych wyręczy nas Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania CY021 Kohersen.

Chociaż określane są jako słodkie, truskawki są w rzeczywistości jednymi z owoców o najmniejszej zawartości cukrów. Na 100g przypada 6g węglowodanów, czyli niewiele więcej niż cytryna. Ich niską kaloryczność tłumaczy wysoka zawartość wody, której mają aż 90%. Zawartość witaminy C jest w truskawkach porównywalna z pomarańczą. Owoce te są też źródłem witaminy B9, niezbędnej do tworzenia czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego oraz manganu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami. Truskawki możemy jeść zarówno na surowo, najlepiej prosto z krzaka, ale też w formie deserów, takich jak np. pianki czy konfitury. W przyrządzaniu truskawkowych deserów pomocny będzie Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania CY021 Kohersen.

Z robotem łatwiej
By wyczarować truskawkowy deser jak z najlepszej kawiarni, wystarczy wybrać na wyświetlaczu robota jeden z 18 automatycznych programów lub skorzystać z gotowych przepisów dostępnych za darmo w urządzeniu i w chmurze. Oprócz programu Mieszanie czy Smoothie masz do wyboru m.in Gotowanie, Saute, Zupa krem, Wyrabianie ciasta czy Gotowanie na parze. Możesz też ustawić własne parametry: czasu, prędkości, temperatury oraz mocy grzania za pomocą zakładki „Zrób to sam”. W zestawie z urządzeniem otrzymujesz wyjątkowe akcesoria: specjalną łopatkę, która zrobi za ciebie ciasto w 3 minuty, mieszadło saute, które nie potnie składników, mieszając podczas podsmażania i łatwą w czyszczeniu dwupoziomowe naczynie do gotowania na parze. Precyzję w odmierzaniu składników gwarantuje odłączana waga. Jeśli szukasz inspiracji do gotowania, możesz do woli bezpłatnie korzystać z bazy ponad 300 gotowych przepisów. W sezonie na truskawki znajdziesz tam liczne pomysły na smakowite desery. Oto kilka z nich:

Pianka truskawkowa

  • 4 porcje, 4 minuty

Składniki:

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 100 g cukru
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Do kielicha do gotowania wsyp 100 g cukru. Dodaj 300 g truskawek i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Posiekaj. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Posiekaj. Przełóż masę na chwilę do miski. Zamocuj mieszadło motylkowe, włóż z powrotem masę i dodaj 2 białka jaj. Posiekaj.

Smoothie truskawkowo-kokosowe

Składniki:

  • Porcja 650 ml
  • 300 g truskawek, odszypułkowanych i umytych
  • 200 ml schłodzonej wody kokosowej
  • 100 g śmietanki lub jogurtu kokosowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 30 g miodu
  • 30 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść wszystkie składniki w kielichu do gotowania. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przecier truskawkowy

  • 2 porcje, 10 minut
  • Owocowy dodatek do pieczywa, naleśników i deserów.

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 60 g cukru pudru
  • 30 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Zamocuj mieszadło motylkowe w kielichu do gotowania. Umieść wszystkie składniki do kielicha do gotowania. Wymieszaj.

Domowe lody z truskawkami
Lody, które kupujemy w sklepach, zazwyczaj zawierają dużą ilość cukru w swoim składzie. Między innymi dlatego, że producenci uważają, że im więcej cukru, tym lepsza konsystencja. Dlatego warto zrobić je samemu w domu. By je przygotować będzie nam potrzebny robot kuchenny z końcówką do lodów, taki jak robot do sałatek i deserów Kohersen®. Zrobione przez nas lody będą źródłem witamin i białka, a nie wyłącznie pustych kalorii z cukru i tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki zmrożonych truskawek
  • 1/2 szklanki zmrożonej śmietany
  • 1/2 szklanki zmrożonego mleka

Przygotowanie:
Wsypać jedną szklankę zmrożonych truskawek. Dodać zmrożonej śmietany. Wsypać drugą szklankę zmrożonych truskawek. Dodać zmrożone mleko. Mrożone składniki najlepiej wyjąć z zamrażarki 15 minut przed przystąpieniem do wyciskania przez końcówkę do lodów. Ułatwi to przygotowanie deseru.

Gotowe do podania! Smacznego!

Fot. Kohersen
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat