Koniec lata nie musi być smutny – może być bardzo piękny i wesoły, jeśli tylko nauczymy się cieszyć najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich śliwki. Moje ulubione to małe, słodkie, soczyste węgierki. Przygotowuję z nich powidła, ciasta, sosy i obowiązkowo posypuję je kruszonką. Ale nie jest to zwykła kruszonka! Orzechy, cynamon, kardamon… Gdy tylko wkładam ten deser do piekarnika i czuję unoszący się w kuchni wspaniały zapach, natychmiast zaczyna mi burczeć w brzuchu!
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Śliwki umyj, przekrój i pozbaw pestek. Sprawdź, czy są słodkie, czy kwaśne (jeśli masz te drugie, dodaj więcej cukru). W misce wymieszaj mąkę, orzechy, masło, cukier, cynamon i kardamon. Powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Owoce przełóż do małych żaroodpornych foremek, dodaj kruszonkę i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Podawaj gorące!
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko"