Śliwki pod orzechową kruszonką

Przepis na śliwki pod orzechową kruszonką.
dla 4–6 osób

Koniec lata nie musi być smutny – może być bardzo piękny i wesoły, jeśli tylko nauczymy się cieszyć najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich śliwki. Moje ulubione to małe, słodkie, soczyste węgierki. Przygotowuję z nich powidła, ciasta, sosy i obowiązkowo posypuję je kruszonką. Ale nie jest to zwykła kruszonka! Orzechy, cynamon, kardamon… Gdy tylko wkładam ten deser do piekarnika i czuję unoszący się w kuchni wspaniały zapach, natychmiast zaczyna mi burczeć w brzuchu!

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta kardamonu


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Śliwki umyj, przekrój i pozbaw pestek. Sprawdź, czy są słodkie, czy kwaśne (jeśli masz te drugie, dodaj więcej cukru). W misce wymieszaj mąkę, orzechy, masło, cukier, cynamon i kardamon. Powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku.

Owoce przełóż do małych żaroodpornych foremek, dodaj kruszonkę i wstaw do piekarnika na 20 minut.

Podawaj gorące!

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko"




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat