Słodka chwila zapomnienia

 Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionami chia - przepis kulinarny.
Nie zapomnieliśmy o słodkościach, które wspaniale ukoronują świętowanie. Oczywiście możecie po nie sięgnąć w każdej chwili, nie tylko od święta! Ulubione ciasta, cukierki, czekoladki i inne smakołyki będą doskonałym pomysłem. Jeżeli chodzi o słodkie małe co nieco do picia, to rekomendowany przez nas koktajl na bazie truskawki i brzoskwini z nasionami chia z pewnością podbije Wasze kubki smakowe.

A co powiecie na deser? Mamy idealny przepis! Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi to prawdziwa uczta zmysłów. Zrobicie go w jedyne 15 minut! Liczymy, że nasze pomysły będą inspiracją do tworzenia pysznych dań.

Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionami chia

  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 24 truskawki
  • 4 brzoskwinie
  • 4 szklanki kefiru 2% tłuszczu
  • 8 łyżeczek nasion chia

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki i brzoskwinię zmiksuj razem z kefirem, dodaj nasiona chia.
  2. Koktajl podawaj schłodzony w wysokich szklankach.

Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi

  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 3 banany
  • 600 g lodów Carte d'Or Vanilla
  • 125 ml śmietany tortowej
  • 80 ml śmietany do ubijania
  • 75 g orzechów ziemnych, uprażonych

sos czekoladowo-krówkowy:

  • 80 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • 90 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować sos czekoladowo-krówkowy, wszystkie składniki oprócz gorzkiej czekolady umieść w rondelku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 minuty. Następnie zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj do momentu, aż sos będzie miał gładką konsystencję.
  2. Dwa rodzaje śmietany ubij na sztywno, przełóż do woreczka do dekorowania, a następnie włóż go do lodówki. W międzyczasie przygotuj porcje deseru.
  3. Banany pokrój na kawałki o grubości ok. 0.5 centymetra.
  4. W każdej szklance warstwowo układaj kolejno - sos czekoladowy, lody, orzechy i banany. Na wierzchu deseru wyłóż bitą śmietanę i posyp orzechami.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat