A co powiecie na deser? Mamy idealny przepis! Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi to prawdziwa uczta zmysłów. Zrobicie go w jedyne 15 minut! Liczymy, że nasze pomysły będą inspiracją do tworzenia pysznych dań.
Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionami chia
- Czas przygotowania: 10 min.
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 24 truskawki
- 4 brzoskwinie
- 4 szklanki kefiru 2% tłuszczu
- 8 łyżeczek nasion chia
Sposób przygotowania:
- Truskawki i brzoskwinię zmiksuj razem z kefirem, dodaj nasiona chia.
- Koktajl podawaj schłodzony w wysokich szklankach.
Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi
- Czas przygotowania: 15 min.
- Liczba porcji: 6
Składniki:
- 3 banany
- 600 g lodów Carte d'Or Vanilla
- 125 ml śmietany tortowej
- 80 ml śmietany do ubijania
- 75 g orzechów ziemnych, uprażonych
sos czekoladowo-krówkowy:
- 80 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru brązowego
- 2 łyżki kakao
- 30 g masła
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki wody
- 90 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować sos czekoladowo-krówkowy, wszystkie składniki oprócz gorzkiej czekolady umieść w rondelku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 minuty. Następnie zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj do momentu, aż sos będzie miał gładką konsystencję.
- Dwa rodzaje śmietany ubij na sztywno, przełóż do woreczka do dekorowania, a następnie włóż go do lodówki. W międzyczasie przygotuj porcje deseru.
- Banany pokrój na kawałki o grubości ok. 0.5 centymetra.
- W każdej szklance warstwowo układaj kolejno - sos czekoladowy, lody, orzechy i banany. Na wierzchu deseru wyłóż bitą śmietanę i posyp orzechami.
Fot. Knorr
Informacja prasowa