Nic straconego! Zainspiruj się naszymi przepisami na proste i pyszne desery.
Letnie miesiące i piękna, słoneczna pogoda dają nam wiele powodów do radości i celebracji chwil z ważnymi dla nas osobami. Podczas wspólnego świętowania nie może zabraknąć słodkiego akcentu, który jest wręcz obowiązkowym elementem spotkań. Jeśli nie czujesz się pewnie w kuchni, nie masz się czym martwić – nie trzeba mieć dużych umiejętności, aby przygotować coś, co sprawi przyjemność Twoim bliskim. Co więcej, domowe słodkości możecie spróbować przyrządzić wspólnymi siłami. To świetny sposób, aby spędzić razem czas i stworzyć nowe, miłe wspomnienia. Najlepsze przepisy na desery od serca, które zachwycają smakiem i prostotą, wybrał Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery i frytkownice powietrzne.
Łaciate brownie
Pierwszą propozycją domowego wypieku, który posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości – zarówno temu większemu, jak i mniejszemu – jest brownie. W tej wersji mocno czekoladowe, wilgotne ciasto przekładamy kajmakiem – po przekrojeniu, krówka apetycznie się ciągnie i wprost rozpływa w ustach.
Składniki:
Rozpocznij od roztopienia w rondelku masła na małym ogniu. Gdy zacznie się pienić, dodaj czekoladę i mieszaj, aż nie będzie grudek. Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przesiej do średniej miseczki mąkę, kakao i sól. W innym naczyniu, na wysokich obrotach, ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo wlewaj do niej roztopioną czekoladę. Dodaj wanilię i suche składniki – mąkę, kakao, sól – i miksuj przez chwilę na niskich obrotach. Do wysmarowanej tłuszczem formy wylej ⅓ masy i wyrównaj za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki. Dokładnie wymieszaj kajmak i wyłóż ⅓ zawartości puszki na ciasto, tworząc kleksy – za pomocą widelca lub wykałaczki zrób z nich zygzaki przypominające pociągnięcia pędzlem. Krówkę równomiernie posyp dropsami i przykryj czekoladową masą. Przy wierzchniej, ostatniej warstwie, powtórz krok z kajmakiem. W piekarniku piecz ciasto przez 35-45 minut w temperaturze 170 stopni. W air fryerze rozgrzanym do 160 stopni, brownie będzie potrzebowało 25 minut. Upieczony i ostudzony wypiek pokrój w kwadraty i posyp odrobiną gruboziarnistej soli. Wilgotne, sprężyste i niesamowicie smaczne!
Ciastka w wersji extra
Kolejną słodką propozycją są miękkie ciastka w amerykańskim stylu. Słodycz czekolady, aromat wanilii i karmelu oraz smakowity dodatek słonych precelków sprawiają, że przywodzą one na myśl najpyszniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Są banalnie proste w przygotowaniu, a zapakowane w pudełko owinięte wstążką, świetnie sprawdzą się jako uroczy podarunek.
Składniki:
Przygotowanie ciastek zacznij od zmiksowania masła z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, dodaj masło orzechowe, jajka i ekstrakt z wanilii. W oddzielnej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki powoli dodaj do maślanej masy. Na koniec, wrzuć precelki, czekoladowe dropsy i płatki owsiane, a następnie ostrożnie wymieszaj całość, tak żeby nie rozgnieść precelków. Za pomocą łyżki do lodów (lub własnymi dłońmi), odmierzaj takie same porcje ciasta, formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszcz każdą kulkę. Piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Korzystając z frytkownicy beztłuszczowej, ustaw timer na 8 minut, a temperaturę – na 170 stopni. Upieczone ciasteczka odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe słodkości możesz ozdobić lukrem, kolorową posypką lub spakować do ozdobnego pudełka.
Muffiny à la ciasto marchewkowe
Ostatnią – ale nie mniej smakowitą propozycją – są marchewkowe babeczki przyozdobione delikatnym kremem na bazie mascarpone. Marchewka nadaje muffinom cudownej wilgotności i naturalnej słodyczy, z którymi doskonale współgrają korzenne przyprawy. Przepis sprawdzi się także w roli tortu – wystarczy upiec ciasto w okrągłej formie, przekroić na dwie części i przełożyć kremem.
Składniki:
Krem:
Rozpocznij od połączenia ze sobą w dużej misce marchewki, mąki, proszku do pieczenia, cynamonu oraz gałki muszkatołowej. W oddzielnym naczyniu ubij jajka, dodaj do nich roztopione masło, wanilię, cukier i dokładnie zmiksuj. Mokre składniki przełóż do miski z marchewką i ponownie wymieszaj, tym razem za pomocą łyżki. Napełnij foremki do muffinów masą, do ok. ¾ wysokości, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni lub air fryera ustawionego na 135 stopni. W piekarniku babeczki powinny spędzić 25-30 minut, a we frytkownicy powietrznej – 15 minut. Gdy będą się piekły, przejdź do przygotowania kremu waniliowego. Masło zmiksuj na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle mieszając. Na sam koniec, łyżka po łyżce, dołóż serek, ekstrakt z wanilii i delikatnie połącz składniki. Upieczone i przestudzone muffiny udekoruj kremem – możesz go po prostu rozsmarować na babeczkach albo użyć rękawa cukierniczego. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi – i gotowe!
W celebrowaniu różnych okazji najcenniejszy jest czas spędzony w gronie najbliższych. Chcąc jeszcze bardziej umilić te wyjątkowe chwile, warto przygotować coś słodkiego. Ten symboliczny gest miłości i troski na pewno wywoła uśmiech na twarzy ukochanej osoby.
Fot. Instant Pot
Informacja prasowa