Smak wiosny zamknięty w słoikach

Kapusta z rzodkiewką i koperkiem w zalewie octowej - przepis kulinarny.
Wraz z nadejściem cieplejszych dni, coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa, które teraz smakują najlepiej. O tej porze roku na stołach królują młoda kapusta, rzodkiewki czy koper. Warto wykorzystać ich kruchość i delikatny aromat, przygotowując domowe przetwory, które przypomną o wiosennych chwilach nawet wtedy, gdy sezon na nowalijki minie.

Ocet Spirytusowy 10% od WSP „Społem” to niezastąpiony składnik takich przetworów. Jego skład i intensywny aromat doskonale podkreślają naturalny smak warzyw, nadając przetworom wyjątkowego charakteru. Sprawdzi się on nie tylko do przygotowania tradycyjnych ogórków konserwowych, lecz także w bardziej nietypowych połączeniach – np. w młodej kapuście z dodatkiem rzodkiewki i koperku. Oto prosty  przepis na wiosenne weki, które niejednego zaskoczą. 

Kapusta z rzodkiewką i koperkiem w zalewie octowej

Składniki (na 2 słoiki 500 ml):

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Zalewa:

  • 500 ml wody
  • 150 ml Octu Spirytusowego 10% WSP „Społem”
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj, rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a koperek posiekaj. Wymieszaj warzywa w dużej misce, dodaj łyżkę soli i łyżeczkę cukru, odstaw na 20 minut, aby puściły sok. W międzyczasie przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Warzywa przełóż do wyparzonych słoików, delikatnie ubijając. Zalej gorącą zalewą, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż ostygną. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Taka kapusta z rzodkiewką i koperkiem to świetny dodatek do wiosennych obiadów, sałatek czy kanapek. Dzięki użyciu Octu Spirytusowego 10% WSP „Społem” zachowuje intensywny smak i świeży aromat.

Więcej przepisów i produktów WSP „Społem” można znaleźć na stronie marki.

Fot. WSP "Społem"
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat