Śniadanie ucznia, czyli prawdziwe śniadanie mistrza!

Wrapy z kurczakiem i kukurydzą - przepis kulinarny.
Wraz z początkiem roku szkolnego rodzice wszystkich pociech zastanawiają się, co przygotować na drugie śniadanie, tak aby jedzenie było zdrowe i szybkie do naszykowania. Każdego wieczora głowisz się, co spakować do szkolnego lunchboxa, by jego zawartość nie została zapomniana i nie została na dnie plecaka? Na co zwrócić uwagę, przygotowując dzieciom posiłek do szkoły? Śpieszymy z radami!

Mówimy „nie” nudzie
Posiłek, który przekazujemy naszym pociechom powinien być nie tylko pożywny i zdrowy, ale też ciekawie przyrządzony. Era, w której szykowano dzieciom do szkoły zwykłe kanapki z serem lub z szynką już dawno minęła. I całe szczęście! Przykuwająca wzrok forma podania sprawi, że dziecko z pewnością rzadziej sięgnie po niezdrowe słone przekąski, batoniki czy chipsy. Pomocne będą tu tzw. lunchboxy, które pomogą przechowywać różne rodzaje posiłków, jak również ułatwią transportowanie ich w szkolnej torbie. Nasz mały uczeń sam może wybrać sobie takie pudełko w dowolnym kolorze lub z ulubionym bohaterem kreskówki. To gadżet tak samo ważny jak np. piórnik i sporo mówi o dziecku i jego zainteresowaniach. Kolejną opcją śniadaniową, mogą być desery lub posiłki ze słoika, które możesz naszykować już dzień wcześniej i wyciągnąć z lodówki tuż przed wyjściem Twojej pociechy do szkoły. Najważniejsze, by posiłki były zróżnicowane i ciekawie zestawione. Z pomocą może nam tu przyjść urządzenie wielofunkcyjne Thermomix® TM6, czyli jeden sprzęt z ponad 20 funkcjami różnych urządzeń kuchennych. Dzięki niemu zaplanujesz też jadłospis na cały tydzień, wybierając posiłki spośród tysięcy dostępnych przepisów na platformie z przepisami Cookidoo®.

Zdrowe słodkości
Zaskakujące, ale tak – słodycze mogą mieć dobry wpływ na pracę mózgu. Jako rodzic nie powinieneś/powinnaś obawiać się słodkości w diecie ucznia, jeśli przygotujesz posiłki samodzielnie i zadbasz o to, by składały się ze zdrowych półproduktów. Suszone owoce, orzechy (włoskie, laskowe, migdały), pestki (dyni, słonecznika) to bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, niezwykle ważnych dla pracy mózgu. Jego działanie wspierają też produkty bogate w żelazo (którego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się) jak kakao, nasiona chia czy ziarna amarantusa. Ucz malucha zdrowych nawyków żywieniowych, a dobre przyzwyczajenia z pewnością zaprocentują w przyszłości!

Istotna rola drugiego śniadania
Nie od dziś wiadomo (a zdanie to podziela wielu naukowców), że pożywne śniadanie poprawia koncentrację i zwiększa wydajność mózgu. Dzięki temu może wpłynąć na lepsze przyswajanie treści w szkole i wyniki. Każdy z nas wie, jak istotne jest pierwsze śniadanie. Niestety rola drugiego posiłku dnia jest już w cieniu. Zdarza się, że uznajemy za taki każdą, nawet drobną przekąskę. Tak naprawdę, powinien on stanowić pełnowartościowy posiłek i zawierać najważniejsze składniki odżywcze, by zapewnić naszemu dziecku uczucie sytości. Wybieraj możliwie najmniej przetworzone produkty, które stopniowo będą uwalniać energię w ciągu dnia, tak by starczyło jej dziecku na cały dzień. Własnoręcznie możesz przyszykować np. batoniki z musli, jaglankę czekoladowo-waniliową, wrapy z kurczakiem i kukurydzą lub włoską sałatkę makaronową. Te i wiele innych przepisów znajdziesz w nowej odsłonie kolekcji „Śniadanie ucznia III”, na platformie Cookidoo® z przepisami na Thermomix®.

Wrapy z kurczakiem i kukurydzą (TM6, TM5)

Składniki

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 2 cm paski
  • 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 500 g wody
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 4 tortille pszenne
  • 4 łyżki majonezu
  • 8 liści sałaty

Przydatne przybory kuchenne

  • papier do pieczenia, miseczka

Części urządzenia Thermomix

  • miarka, Varoma

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, sól i pieprz, dodać 2 łyżki soku z cytryny, skórkę otartą z cytryny i oliwę, wymieszać 30 s/obr. 3.
  2. Dodać kurczaka i kukurydzę, wymieszać 15 s//obr. 2.
  3. 2 arkusze papieru do pieczenia (ok. 60 x 40 cm) zmoczyć wodą, zmiąć w dłoniach i rozprostować. Zamarynowanego kurczaka i kukurydzę rozdzielić równomiernie na oba przygotowane arkusze papieru. Brzegi papieru zawinąć do góry i złączyć, tworząc 2 szczelne pakunki. Ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i kukurydzą, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ obrać i pokroić w 1 cm paski. Przełożyć do miseczki, skropić pozostałą 1 łyżką soku z cytryny, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Na każdej tortilli rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć po 2 liście sałaty, ¼ ugotowanego na parze kurczaka i kukurydzy i ¼ pasków awokado. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z kurczakiem i kukurydzą podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. Do miski wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, sól i pieprz, dodać 2 łyżki soku z cytryny, skórkę otartą z cytryny i oliwę, dokładnie wymieszać.
  2. Dodać kurczaka i kukurydzę, wymieszać wszystkie składniki.
  3. Całość podgrzewać przez kilka minut na rozgrzanej patelni.
  4. Dodać odrobinę wody i dalej podgrzewać na patelni, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ obrać i pokroić w 1 cm paski. Przełożyć do miseczki, skropić pozostałą 1 łyżką soku z cytryny, odstawić. Patelnię z kurczakiem zdjąć z ognia.
  5. Na każdej tortilli rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć po 2 liście sałaty, ¼ przyrządzonego kurczaka i kukurydzy i ¼ pasków awokado. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z kurczakiem i kukurydzą podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.

Fot. Vorwerk Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat