Sos pomidorowy z wolnowaru

Wolnowary Crockpot z powłoką DuraCeramic™.
Sezon na pomidory w pełni. Rzymskie, bawole serca, gargamele czy San Marzano.Odmian jest bardzo dużo, a wszystkie o tej porze roku są soczyste i smaczne. Można je jeść na surowo, ale po ugotowaniu są jeszcze lepiej przyswajalne, dlatego warto gotować sosy pomidorowe, które najlepiej smakują z makaronem. Korzystając z wolnowaru Crockpot, oszczędzisz czas i energię na przygotowanie tego prostego i smacznego dania.

Pomidor jest idealnym sprzymierzeńcem odchudzania. Zawiera dużo wody (94g/100g) i błonnika (1,2g/100g), a przy tym jest niskokaloryczny (21kcal/100g), posiada dwa razy mniej kalorii niż starta marchewka czy mandarynka. Pomidor wyróżnia się przede wszystkim zawartością likopenu (3 mg/100 g), silnego pigmentu antyoksydacyjnego odpowiedzialnego za szkarłatny kolor. Ze wszystkich karotenoidów jego działanie przeciwutleniające jest najsilniejsze. Badania wykazały korzystne działanie likopenu w profilaktyce nowotworów hormonozależnych (piersi i prostaty), a także nerek, żołądka, płuc, a nawet raka skóry (kumulując się w skórze, likopen neutralizuje promieniowanie UV). Składnik ten chroni skórę przed uszkodzeniem kolagenu, więc ma również działanie przeciwzmarszczkowe. I co ciekawe, w przeciwieństwie do większości owoców i warzyw, które po ugotowaniu lub wytłoczeniu tracą część swoich walorów, pomidor je zachowuje, a czasem nawet je rozwija. Jego biodostępność wzrasta pod wpływem ciepła, dlatego jest lepiej wchłaniany przez organizm, gdy jemy go po ugotowaniu. Przyswajanie likopenu zwiększa się w połączeniu z tłuszczem, dlatego warto latem jeść jak najwięcej dań z sosem pomidorowym z dodatkiem kilku kropli oliwy z oliwek.

Łatwy sposób na szybki obiad
Chociaż kusząca jest wizja spaghetti ze świeżych pomidorów to latem nie zawsze mamy czas i ochotę spędzać czas w gorącej kuchni przy garnkach. Jeśli chcesz, by obiad powstał bez twojego udziału, a przy okazji przy dużo mniejszym zużyciu energii, skorzystaj z wolnowaru. To rodzaj garnka elektrycznego z misą, szczelnie przylegającą pokrywką i elementem grzejnym, przeznaczonego do długiego gotowania potraw w niskich temperaturach. Jego główną zaletą jest energooszczędność: opór zużywa niewiele energii (dużo mniej niż piekarnik), a izolacja zbiornika ogranicza straty ciepła. Jeśli masz małe patelnie i dużo rzeczy do gotowania w tym samym czasie, wolnowar pozwala uniknąć bałaganu na płycie kuchennej. Dzięki dwóm możliwym poziomom temperatury (niski lub wysoki) i z góry określonemu czasowi nie ma potrzeby monitorowania gotowania ani interwencji. Wśród wolnowarów Crockpot mamy do wyboru różne pojemności od 2,4 l do 7,5 l.  Posiadają one cyfrowy panel sterowania z funkcją timera, która zakończy gotowanie po określonym czasie oraz automatycznie przełączy wolnowar w tryb podtrzymywania temperatury. Misa może być kamionkowa lub ceramiczna z powłoką DuraCeramic, która charakteryzuje się m.in. szybszym czasem nagrzewania, czy możliwością podsmażania np. mięsa bezpośrednio w naczyniu, na wszystkich rodzajach kuchenek.

Sos pomidorowy po prowansalsku

  • 10 pomidorów rzymskich (podłużnych), obranych i rozgniecionych
  • 1/2 małej cebuli, posiekanej
  • 1 duży posiekany ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta cynamonu

Wszystkie składniki umieść w misie wolnowaru. Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 10 godz. Podawaj z makaronem.

Sos pomidorowy z wołowiną

  • 1 torebka (750 g) mrożonych mieszanych warzyw (np. marchew, cebula, seler, papryka)
  • 30 dkg chudej mielonej wołowiny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 kg świeżych pomidorów, obranych i lekko zmiażdżonych
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • mieszanka przypraw włoskich lub gotowa mieszanka do sosu do spaghetti

Zacznij od podsmażenia mielonego mięsa na oliwie i odstaw na bok. Umieść zamrożone warzywa w wolnowarze. Dodaj mięso, pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj składniki, nałóż pokrywkę i ustaw wolnowar na HIGH na 3-4 godziny. Podawaj z makaronem.

Fot. Crockpot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat