Wybrzeże Amalfitańskie to prawdziwa kraina cytryn. Nic zatem dziwnego, że to właśnie z tego regionu pochodzi popularny włoski likier cytrynowy o nazwie Limoncello. Jednak Włosi postanowili wykorzystać cytrynę również w mniej oczywisty sposób! Spaghetti al limone to wprost doskonałe połączenie makaronu, kremowej konsystencji sosu i cytrusowej nuty. Rozkoszowanie się nim w jednym z pięknych miasteczek wybrzeża Amalfitańskiego to wspaniałe doznanie. Dlaczego zatem nie wykorzystać wyobraźni i kubków smakowych, aby choć na chwilę przenieść się do jednego z tych cudownych miejsc? Choć Spaghetti al limone to dla wielu smakowa nowość, zdecydowanie jest warte spróbowania!
Składniki (na dwie porcje):
Sposób przygotowania:
Wierzch możemy posypać parmezanem lub posiekaną natką pietruszki.
*Woda z makaronu przyda się zarówno podczas samego gotowania, jak i w przypadku podgrzania w późniejszym czasie, ponieważ sos bardzo szybko tężeje.
Sandra Kobuszewska
(sandra.kobuszewska@dlalejdis.pl)
Fot. Sandra Kobuszewska