Spring Rolls z tofu i warzywami

Sałatki do 500 kcal – kilka powodów, dla których warto je jeść! Przepis kulinarny Spring Rolls z tofu i warzywami
Sałatki jeszcze do niedawna funkcjonowały najczęściej jako dodatek – np. do obiadu. Tymczasem mogą z powodzeniem stanowić samodzielne danie. Są też idealnym rozwiązaniem na lunch lub obiad w biurze dla wszystkich tych, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo. Wystarczy w domu ugotować ryż, quinoę lub inne składniki i dodać ulubione warzywa oraz mięso lub orzechy. Dressing warto przechowywać w osobnym pojemniku i dodać do sałatki na ok. 15 minut przed spożyciem. Jak go przygotować?

– Wystarczy mieć dobrą bazę, którą możemy następnie wykorzystać, tworząc rozmaite kompozycje. – podpowiada  szef kuchni House of Asia. – Składnikami podstawowego sosu są oliwa, sok z cytryny i zioła. – zdradza. Do tak przygotowanego bazowego dressingu, przechowywanego w lodówce, codziennie możesz dodawać inny składnik, aby nieco urozmaicić smak sałatki, np. pulpę z mango, sos ostrygowy, sos śliwkowy, mleczko kokosowe lub jogurt. Jeśli masz ochotę na coś bardziej egzotycznego, spróbuj sałatki w formie spring rollsów, której poręczna forma czyni ją idealną przekąską do biura, na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych lub piknik.
Spring Rolls z tofu i warzywami

  • Ilość porcji: 1
  • Czas: 10
  • Poziom ostrości: 0
  • Wartość energetyczna: kcal 500
  • Makroskładniki:
  • Tłuszcz: 24g
  • Węglowodany: 50g
  • Błonnik: 7g
  • Białko: 23g

Składniki:

  • 6 arkuszy Papieru tapiokowego do sajgonek House of Asia
  • 1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
  • 150 g tofu
  • 6 małych liści sałaty (np. lodowej)
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • 1/2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki
  • 1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w słupki
  • 1/2 ogórka pokrojonego w słupki
  • Kilka łyżek poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • Kilka gałązek kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj cebulę w sosie sojowym.
  2. Tofu pokrój na plastry i usmaż na oliwie, na złocisty kolor.
  3. Na papierze tapiokowym układaj kolejno: sałatę, tofu, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
  4. Zwiń w cienki krokiet, czyli w rulon o szczelnie zamkniętych na brzegach.
  5. Gotowe spring rollsy podawaj z sosem orzechowym satay.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat