– Wystarczy mieć dobrą bazę, którą możemy następnie wykorzystać, tworząc rozmaite kompozycje. – podpowiada szef kuchni House of Asia. – Składnikami podstawowego sosu są oliwa, sok z cytryny i zioła. – zdradza. Do tak przygotowanego bazowego dressingu, przechowywanego w lodówce, codziennie możesz dodawać inny składnik, aby nieco urozmaicić smak sałatki, np. pulpę z mango, sos ostrygowy, sos śliwkowy, mleczko kokosowe lub jogurt. Jeśli masz ochotę na coś bardziej egzotycznego, spróbuj sałatki w formie spring rollsów, której poręczna forma czyni ją idealną przekąską do biura, na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych lub piknik.
Spring Rolls z tofu i warzywami
- Ilość porcji: 1
- Czas: 10
- Poziom ostrości: 0
- Wartość energetyczna: kcal 500
- Makroskładniki:
- Tłuszcz: 24g
- Węglowodany: 50g
- Błonnik: 7g
- Białko: 23g
Składniki:
- 6 arkuszy Papieru tapiokowego do sajgonek House of Asia
- 1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
- 150 g tofu
- 6 małych liści sałaty (np. lodowej)
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
- 1/2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki
- 1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w słupki
- 1/2 ogórka pokrojonego w słupki
- Kilka łyżek poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
- Kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania:
- Zamarynuj cebulę w sosie sojowym.
- Tofu pokrój na plastry i usmaż na oliwie, na złocisty kolor.
- Na papierze tapiokowym układaj kolejno: sałatę, tofu, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
- Zwiń w cienki krokiet, czyli w rulon o szczelnie zamkniętych na brzegach.
- Gotowe spring rollsy podawaj z sosem orzechowym satay.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa