Staropolskie potrawy wigilijne w nowej odsłonie

Szef kuchni zdradza wyjątkowe przepisy
Święta Bożego Narodzenia tuż za rogiem. To czas wypełniony spotkaniami w gronie najbliższych, rodzinnym ciepłem i – oczywiście – pysznym jedzeniem, na które z utęsknieniem czekamy cały rok. Tegoroczna kolacja wigilijna może jednak zachwycić nie tylko magiczną atmosferą, ale i odświeżonym menu. Szef kuchni restauracji z polską kuchnią, Paweł Suchenek, przedstawia przepisy na tradycyjne staropolskie dania z nowoczesnym twistem.

Wraz z końcem grudnia, domy rozbrzmiewają śmiechem i wspólnymi rozmowami, a z kuchni unosi się zapach tradycyjnych potraw, które od lat są nieodłącznym elementem tej świątecznej atmosfery. A jeśli spróbujemy podać te polskie klasyki w innej odsłonie? Znane i uwielbiane świąteczne dania mogą zyskać zupełnie nowe oblicze, zachowując przy tym to, co w polskiej kuchni najlepsze – pełnię smaków i aromatów oraz prawdziwie domowe ciepło.

– Z bogactwa polskich tradycji kulinarnych można czerpać pełnymi garściami! Wnosząc do sprawdzonych i klasycznych przepisów coś nowego, możemy stworzyć wyjątkowe połączenia smakowe, które idealnie wpisują się w świąteczną atmosferę. To doskonały moment, aby wprowadzić na wigilijny stół nowe smaki i zaskoczyć swoich gości. A ci z pewnością będą zachwyceni! – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

Kulebiak z ciasta francuskiego z łososiem i kapustą

Składniki:

· 3 filety z łososia,

· sok z 1/2 cytryny,

· 3 marchewki,

· 1 cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· 3 liście kapusty,

· 50 g masła,

· 125 ml białego wina

· opakowanie ciasta francuskiego (gotowego),

· jajko,

· gałka muszkatołowa,

· sól i pieprz,

· opcjonalnie: olej lniany i suszone śliwki.

Sposób przygotowania:

Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie zetrzyj na tarce na grubych oczkach marchewkę, posiekaj cebulę i czosnek w kostkę, a liście kapusty pokrój w julienne, czyli cienkie, wąskie słupki. Wszystkie warzywa przesmaż na maśle, wlej wino i dopraw wedle uznania. Do kapusty możesz dodać odrobinę oleju lnianego i suszone śliwki, aby nabrała „wigilijnego” smaku.

Rybę osusz i oprósz przyprawami. Rozwiń ciasto francuskie i ułóż je na papierze do pieczenia. Na sam środek ciasta wyłóż kolejno farsz i płaty ryby, a następnie zawiń ciasto tak, aby łączenie znajdowało się na górze. Ciasto możesz dodatkowo udekorować, nacinając je lub wycinając z niego wybrane kształty. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, wykorzystując do tego kuchenny pędzel. Piecz przez około 45 minut w 200 stopniach.

Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach

Składniki:

· 3 pstrągi,

· 2-3 łyżki klarowanego masła,

· 3 łyżki płatków migdałowych,

· 3 łyżki soku z cytryny,

· mąka pszenna (do obtoczenia ryb),

· porcja włoszczyzny,

· koperek,

· sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Ryby wypatrosz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Włoszczyznę obierz i pokrój w cienkie, równe słupki (julienne). Do warzyw dodaj koperek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanymi składnikami nafaszeruj pstrągi. Każdą z ryb obtocz w mące, po czym otrząśnij z jej nadmiaru. Smaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony.

Zdejmij ryby z patelni, wsyp na nią migdały i smaż, aż nabiorą złotego koloru. Pstrągi polej masłem z migdałami i udekoruj ćwiartkami cytryny. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami – skrop je olejem lnianym i posyp posiekanym koperkiem.

Seromak

Seromak

Składniki:

Na kruchy spód:

· 125 g margaryny do wypieków,

· ⅔ szklanki cukru,

· 1 łyżka domowego cukru waniliowego,

· 1 szklanka mąki,

· 1 żółtko.

Masa makowa:

· 1 puszka gotowej masy makowej (900 g),

· 2 jajka,

· ¾ szklanki cukru,

· 3 czubate łyżki kaszy manny.

Masa serowa:

· ½ kostki masła (lub margaryny do wypieków),

· 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka),

· 1 szklanka cukru,

· 4 jajka,

· 1 budyń waniliowy,

· 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta, łącząc ze sobą margarynę, cukier, mąkę i żółtko. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera, aż składniki dokładnie się połączą. Prostokątną formę do pieczenia delikatnie wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy. Dno blachy wylep kruchym ciastem, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj masę makową, kaszę manną i dokładnie połącz składniki. Aby przygotować masę serową, jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj twaróg, miękkie masło (lub margarynę), opakowanie budyniu waniliowego i łyżkę mąki ziemniaczanej. Składniki dokładnie wymieszaj na niewielkich obrotach miksera.

W dużej misce połącz ze sobą obie masy, makową i serową, a następnie wyłóż na wcześniej podpieczony kruchy spód. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z grzaniem góra-dół). Po godzinie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 10 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.

Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja, by połączyć tradycję z dozą nowoczesności, czerpiąc radość zarówno z gotowania, jak i wspólnego celebrowania wyjątkowych chwil przy stole. Najważniejsze, aby jedzeniem delektować się w gronie najbliższych, wspólnie spędzając ten magiczny czas.

Fot. Nova Wola
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat