Świąteczne desery w nowej odsłonie

Produkty dżemowe marki Herbapol.
Na wyjątkową, magiczną atmosferę Bożego Narodzenia składa się wiele elementów. Jednym z tych ważniejszych są bez wątpienia ulubione, tradycyjne smaki. Dziś w wielu domach coraz częściej są one łączone z nowymi pomysłami kulinarnymi, które w niezwykle przyjemny sposób „odświeżają” klasyczne potrawy. Tym, którzy szukają inspiracji na pyszne, świąteczne desery w takiej właśnie odmienionej odsłonie, z pomocą przychodzi marka Herbapol.

Nieodłącznym składnikiem tak przygotowanych domowych słodkości są produkty dżemowe Herbapolu. Powidła Węgierkowe równie dobrze sprawdzą się w tradycyjnym pierniku staropolskim, jak i nowoczesnym deserze pierniczkowym. A wyborne konfitury, powstające z polskich owoców, będą idealnym dodatkiem do wszystkich domowych wypieków – tych tradycyjnych, i tych z nutą kulinarnej fantazji.

Klasyczne, świąteczne potrawy mają swój niezaprzeczalny urok i to one królują na wielu polskich stołach. Z drugiej strony odmienione przepisy i nowe połączenia smaków mogą dostarczyć nam naprawdę niezapomnianych kulinarnych wrażeń. Warto więc zainspirować się takim podejściem do bożonarodzeniowego menu, by rozsmakować się w tych świętach na nowo!

Niezależnie jednak, czy wybierzemy klasykę czy otwartość na kulinarne zmiany, jedno jest niezmienne – liczy się jakość i smak produktów, po które sięgniemy. Dlatego wśród składników nie może zabraknąć dżemów, konfitur i powideł Herbapolu.

Powidła z polskich śliwek węgierek od marki Herbapol to tylko 2 składniki i prawdziwa esencja smaku zamknięta w słoiku. Konfitura malinowa Herbapolu powstaje natomiast z polskich malin odmiany polana. Zachwyca smakiem i aromatem, podkreślając wyjątkowy charakter dań, do których jest dodawana.

Te produkty stanowią znakomity dodatek do wielu wypieków i deserów. Ich smak ciekawie przełamie również wytrawne nuty, na przykład pieczonych mięs, pasztetów czy wykwintnych serów.

Warto odważyć się na kulinarną kreatywność, by świąteczne gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, a przygotowane desery zachwyciły naszych gości. Od czego zacząć? Na przykład od kruchych babeczek z konfiturą malinową i kremem makowym lub pierniczkowego deseru z powidłami węgierkowymi.

KRUCHE BABECZKI Z KONFITURĄ MALINOWĄ HERBAPOL I KREMEM MAKOWYM

Składniki:

Na ciasto:

  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • żółtko jajek 3 sztuki
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy 1 sztuka
  • masło lub margaryna 15 dag

Na krem:

  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30% 100 ml
  • mak(niemielony): 2 łyżki

Dodatkowo

  • Konfitura malinowa Herbapol

Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki do schłodzenia na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkuj na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylep nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuj widelcem. Babeczki piecz około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmij z foremek i wystudź. Przygotuj krem: ubij zimną śmietanę, dodaj mascarpone i mak. Na wystudzone babeczki nałóż po łyżeczce konfitury malinowej Herbapol i udekoruj kremem makowym.

DESER PIERNICZKOWY Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI HERBAPOL

Składniki:

  • 1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
  • 200 g śmietany 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki drobnego cukru
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • 1 łyżeczka kakao
  • szklanka pokruszonego piernika lub pierniczków
  • pół szklanki świeżej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:
Zacznij od pokruszenia pierniczków. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem za pomocą funkcji puls (zrób z nich okruchy). Do rondelka dodaj pół szklanki wody i pół szklanki cukru. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zestaw z ognia. Przestudź syrop około 5 minut i dopiero wtedy dodaj świeżą żurawinę. Żurawinę pozostaw w syropie cukrowym najlepiej przez całą noc, wstawiając do lodówki, ale wystarczy też godzina w chłodzie.

Przygotuj kremy. Do miski dodaj śmietanę oraz cukier i ubijaj, aż stanie się sztywna. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj do połączenia kremu. Odłóż połowę kremu i do miski dodaj przyprawę do piernika oraz kakao. Zmiksuj, tworząc krem piernikowy.

Do pucharków lub szklanek wkładaj okruchy piernikowe, a następnie krem piernikowy, sporą ilość Powideł Węgierkowych Herbapol i drugi krem naturalny. Desery ozdabiaj żurawiną w cukrze i pozostałymi okruszkami pierniczków.

Produkty dżemowe Herbapol  są dostępne w sklepie online Herbapol-Lublin, a także w sklepach spożywczych, super- i hipermarketach na terenie kraju.

Cena:

  • Powidła Węgierkowe Herbapol – 6,29 zł/op.
  • Konfitura z malin Herbapol – 6,19 zł/op.

Fot. Herbapol-Lublin
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat