Z pomocą przychodzą wtedy urządzenia zaawansowane technologiczne, które teraz są na wyciągnięcie ręki, a dzięki którym możemy poczuć się jak w restauracji, gotując nadal w swojej domowej kuchni.
Gwiazdkowe menu
Zastanawiasz się jakie dania powinny znaleźć się w Twoim świątecznym menu, które zaskoczy gości? Kluczowe mogą okazać się jego dwa elementy – soczyste, mięciutkie i wzbogacone o nietuzinkowe, może zaskakujące dodatki czy przyprawy mięsa oraz efektowym finisz, czyli deser!
Jeśli chodzi o mięsa to na specjalne okazje warto pomyśleć np. o pieczonym w całości kurczaku, np. z wyjątkowo aromatycznym sosem na bazie imbiru i czosnku, który podany na stół jako danie główne na pewno wywoła efekt „wow”. Podobnie jak idealna dla fanów czerwonego mięsa, pieczona wieprzowina z warzywami i bardzo zimowym akcentem, czyli sosem cydrowym. A na deser? Ogromne wrażenie na gościach zrobi z pewnością płynące ciasto, czyli Lava cake, które przekrojone zaraz po podaniu ujawni przed gośćmi swoje idealnie czekoladowe i płynne wnętrze. Wszystkie te inspiracje znajdziesz na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, w specjalnie stworzonych dla Thermomix® Sensor kolekcjach – „Uroczyste kolacje”, „Ciasta i chleby”, a także „Codzienne obiady”.
Pomysły już są, ale skąd masz wiedzieć jaki jest idealny czas pieczenia mięsa i to w całości, aby nie było przesuszone albo surowe? Kiedy wyjąć ciasto z piekarnika, żeby środek był wilgotny? Jak przyrządzić lava cake, aby wnętrze było na pewno płynne? Z rozwiązaniem przychodzi firma Vorwerk ze swoją nowością – Thermomix® Sensor.
W małym urządzeniu wielka moc
Thermomix® Sensor swoim wyglądem przypomina sondę podobną do tej, której używają szefowie w profesjonalnych kuchniach – od teraz to rozwiązanie jest w zasięgu Twojej domowej kuchni. To niewielkie urządzenie łączy się przez Bluetooth® z Thermomix® TM6 oraz nową aplikacją Cooking Center i stale przesyła dane podczas procesu pieczenia. Prowadzi dwa rodzaje pomiarów dzięki czujnikowi temperatury środka i czujnikowi temperatury otoczenia. Temperatura środka zmierzona przez Thermomix® Sensor jest wyświetlana w Centrum zarządzania gotowaniem na wyświetlaczu urządzenia Thermomix® TM6, a także w aplikacji Cooking Center, dostępnej dla systemów iOS i Android. W momencie, gdy trzeba wyjąć potrawę z piekarnika, grilla lub kuchenki, pojawia się odpowiedni komunikat. Z tym rozwiązaniem świąteczny posiłek, choć docelowo dla gości będzie zaskoczeniem, dla Ciebie stanie się absolutnym pewniakiem!
IMBIROWO-CZOSNKOWY PIECZONY KURCZAK (TM6, TM5)
SKŁADNIKI
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, dodać sól i 10 g oliwy, zmiksować 10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne 5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne 4 s/obr. 10. Pastę z imbiru i czosnku przełożyć do słoika z pokrywką typu twist-off.
2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
3. Do naczynia miksującego włożyć 20 g pasty z imbiru i czosnku, cebulę i paprykę, dodać pozostałe 40 g oliwy, dusić 7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na desce do krojenia wyciąć mostek kurczaka z obu stron, usunąć środkową kość i całkowicie rozłożyć kurczaka, mocno dociskając dłonią. Następnie oprószyć solą z każdej strony i natrzeć 3 łyżkami pasty imbirowo-czosnkowej, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na duszonych warzywach ułożyć kurczaka skórą ku górze. Piec ok. 1 godz. 15 min (180°C). Imbirowo-czosnkowego pieczonego kurczaka podawać z wybranymi dodatkami jako danie główne.
Fot. Vorwerk Polska
Informacja prasowa