Świąteczne menu przyrządzone „w punkt”

Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak.
Świąteczny obiad to taki rodzaj spotkania przy stole, kiedy gospodarzom zależy bardziej. To bowiem często okazja do ugoszczenia długo niewidzianych bliskich, czy przywitania nowych członków rodziny. Chcemy zapewnić dobrą atmosferę i żeby wszystko smakowało wyśmienicie, a potrawy – często bardziej wyszukane niż zwykle - były przygotowanie „w punkt”.

Z pomocą przychodzą wtedy urządzenia zaawansowane technologiczne, które teraz są na wyciągnięcie ręki, a dzięki którym możemy poczuć się jak w restauracji, gotując nadal w swojej domowej kuchni.

Gwiazdkowe menu
Zastanawiasz się jakie dania powinny znaleźć się w Twoim świątecznym menu, które zaskoczy gości? Kluczowe mogą okazać się jego dwa elementy – soczyste, mięciutkie i wzbogacone o nietuzinkowe, może zaskakujące dodatki czy przyprawy mięsa oraz efektowym finisz, czyli deser!

Jeśli chodzi o mięsa to na specjalne okazje warto pomyśleć np. o pieczonym w całości kurczaku, np. z wyjątkowo aromatycznym sosem na bazie imbiru i czosnku, który podany na stół jako danie główne na pewno wywoła efekt „wow”. Podobnie jak idealna dla fanów czerwonego mięsa, pieczona wieprzowina z warzywami i bardzo zimowym akcentem, czyli sosem cydrowym. A na deser? Ogromne wrażenie na gościach zrobi z pewnością płynące ciasto, czyli Lava cake, które przekrojone zaraz po podaniu ujawni przed gośćmi swoje idealnie czekoladowe i płynne wnętrze. Wszystkie te inspiracje znajdziesz na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, w specjalnie stworzonych dla Thermomix® Sensor kolekcjach – „Uroczyste kolacje”, „Ciasta i chleby”, a także „Codzienne obiady”.

Pomysły już są, ale skąd masz wiedzieć jaki jest idealny czas pieczenia mięsa i to w całości, aby nie było przesuszone albo surowe? Kiedy wyjąć ciasto z piekarnika, żeby środek był wilgotny? Jak przyrządzić lava cake, aby wnętrze było na pewno płynne? Z rozwiązaniem przychodzi firma Vorwerk ze swoją nowością – Thermomix® Sensor.

W małym urządzeniu wielka moc
Thermomix® Sensor swoim wyglądem przypomina sondę podobną do tej, której używają szefowie w profesjonalnych kuchniach – od teraz to rozwiązanie jest w zasięgu Twojej domowej kuchni. To niewielkie urządzenie łączy się przez Bluetooth® z Thermomix® TM6 oraz nową aplikacją Cooking Center i stale przesyła dane podczas procesu pieczenia. Prowadzi dwa rodzaje pomiarów dzięki czujnikowi temperatury środka i czujnikowi temperatury otoczenia. Temperatura środka zmierzona przez Thermomix® Sensor jest wyświetlana w Centrum zarządzania gotowaniem na wyświetlaczu urządzenia Thermomix® TM6, a także w aplikacji Cooking Center, dostępnej dla systemów iOS i Android. W momencie, gdy trzeba wyjąć potrawę z piekarnika, grilla lub kuchenki, pojawia się odpowiedni komunikat. Z tym rozwiązaniem świąteczny posiłek, choć docelowo dla gości będzie zaskoczeniem, dla Ciebie stanie się absolutnym pewniakiem!

IMBIROWO-CZOSNKOWY PIECZONY KURCZAK (TM6, TM5)

SKŁADNIKI

  • 130 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 130 g ząbków czosnku (ok. 3 główki)
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 300 g cebuli, pokrojonej w 5 mm półplastry
  • 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 1 tuszka z kurczaka (ok. 1500 g), w całości
  • PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
  • słoik z pokrywką typu twist-off, deska do krojenia, naczynie żaroodporne
  • CZĘŚCI URZĄDZENIA THERMOMIX
  • miarka, kopystka, koszyczek
  • SPRZĘT KUCHENNY
  • piekarnik

Przygotowanie

1.  Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, dodać sól i 10 g oliwy, zmiksować 10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne 5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne 4 s/obr. 10. Pastę z imbiru i czosnku przełożyć do słoika z pokrywką typu twist-off.

2.  Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

3.  Do naczynia miksującego włożyć 20 g pasty z imbiru i czosnku, cebulę i paprykę, dodać pozostałe 40 g oliwy, dusić 7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na desce do krojenia wyciąć mostek kurczaka z obu stron, usunąć środkową kość i całkowicie rozłożyć kurczaka, mocno dociskając dłonią. Następnie oprószyć solą z każdej strony i natrzeć 3 łyżkami pasty imbirowo-czosnkowej, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na duszonych warzywach ułożyć kurczaka skórą ku górze. Piec ok. 1 godz. 15 min (180°C). Imbirowo-czosnkowego pieczonego kurczaka podawać z wybranymi dodatkami jako danie główne.

Fot. Vorwerk Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat