Świąteczne wariacje na temat kiełbasy

Wielkanocne
Kiełbasa to wędlina tradycyjnie obecna na polskim, wielkanocnym stole. Pojawia się tam w różnej formie – pieczonej, gotowanej czy surowej, w plasterkach lub kawałkach. My proponujemy dwa przepisy, w których jest głównym składnikiem świątecznych dań.

Jak pisał Zygmunt Gloger w „Encyklopedii staropolskiej”: „Od niej rozpoczynano śniadania i obiady. Na święconem wielkanocnem, zarówno u ludu jak szlachty, pierwsze miejsce zajmowała zawsze kiełbasa”. Trudno się temu dziwić, była to bowiem przez wiele wieków najbardziej powszechna i lubiana nad Wisłą wędlina, za granicami posiadająca status niemalże symbolu polskiego smaku i jakości.

W naszych przepisach połączyliśmy doskonały smak Kiełbasy z cielęciną Dobrowolscy i klasyczne dodatki – czerwoną kapustę oraz sos chrzanowy.

– Wbrew pozorom kiełbasa rzadko służy jako składnik świątecznych dań – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Zwykle jadamy ją osobno z chrzanem lub musztardą. Warto jednak przypomnieć, że doskonale smakuje z odpowiednio przyrządzonymi dodatkami, a do tego niezwykle atrakcyjnie wygląda na wielkanocnie przystrojonym stole.

Kiełbasa pieczona w piwie kraftowym na modrej kapuście
Składniki: pęto Kiełbasy z cielęciną Dobrowolscy, ½ główki modrej (czerwonej) kapusty, 300 ml (kufel) kraftowego piwa, 20 ml octu jabłkowego, 1 łyżeczka cukru, 1 jabłko, 1 cebula, ½ jajka ugotowanego na twardo, 50 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 20 ml oleju roślinnego, aż się zeszkli i odstawiamy. Połowę główki modrej kapusty drobno szatkujemy, wcześniej usuwając głąb. Do rondla wlewamy 20 ml oleju roślinnego, 300 ml piwa kraftowego, następnie wsypujemy poszatkowaną kapustę, dodajemy ocet, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 min, co jakiś czas mieszając.

Pęto kiełbasy nacinamy z dwóch stron do smażenia. Następnie delikatnie podsmażamy z dwóch stron na 10 ml oleju roślinnego. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Do modrej kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, majeranek, pokrojone jabłko i mieszamy. Następnie rozkładamy ją w naczyniu żaroodpornym na wierzchu umieszczając kiełbasę. Wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wkładamy w środek kiełbasy dla ozdoby.

Kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym na śmietanie

Składniki: pęto Kiełbasy z cielęciną Dobrowolscy, 1 cebula, ½ jajka ugotowanego na twardo, 200 ml bulionu, 30 ml oleju rzepakowego, 200 ml śmietany 30%, 150 ml gęstej śmietany 18%, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz.

Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na 20 ml oleju roślinnego, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bulion, śmietanę 30%, śmietanę gęstą 18%, tarty chrzan, majeranek, sól, pieprz. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na ogniu przez 3 min. Gotowy sos chrzanowy odstawiamy. Pęto kiełbasy nacinamy z dwóch stron do smażenia. Następnie delikatnie podsmażamy z dwóch stron na 10 ml oleju roślinnego. Sos chrzanowy przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kiełbasę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 min. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wkładamy w środek kiełbasy dla ozdoby.

Smacznego!

Fot. Dobrowolscy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat