Świąteczny chlebek z kaszy gryczanej
Już niebawem Boże Narodzenie. Oprócz klasycznych głównych dań warto pomyśleć również o dodatkach. Chlebek z kaszy gryczanej to doskonałe i obłędnie pyszne dopełnienie tradycyjnych dań na świątecznym stole dla całej rodziny.
Świąteczny chlebek z kaszy gryczanej
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej białej
- 700 ml wody Mama i ja
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki czarnuszki
- 5 łyżek słonecznika
- 5 łyżek pestek dyni
Wykonanie:
- Kaszę zalej wodą i odstaw na 36 godzin (w temperaturze pokojowej), mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodaj sól i całość zmiksuj blenderem. Dodaj ziarna i wymieszaj.
- Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) i odstaw na kolejne 3 godziny.
- Piekarnik nagrzej do 190°C i piecz chlebek około 90 minut.
Fot. Mama i ja
Informacja prasowa