Świąteczny chlebek z kaszy gryczanej

Prezpis na zdrowy chleb w święta.
Już niebawem Boże Narodzenie. Oprócz klasycznych głównych dań warto pomyśleć również o dodatkach. Chlebek z kaszy gryczanej to doskonałe i obłędnie pyszne dopełnienie tradycyjnych dań na świątecznym stole dla całej rodziny.

Świąteczny chlebek z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej białej
  • 700 ml wody Mama i ja
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki czarnuszki
  • 5 łyżek słonecznika
  • 5 łyżek pestek dyni

Wykonanie:

  1. Kaszę zalej wodą i odstaw na 36 godzin (w temperaturze pokojowej), mieszając od czasu do czasu.
  2. Następnie dodaj sól i całość zmiksuj blenderem. Dodaj ziarna i wymieszaj.
  3. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) i odstaw na kolejne 3 godziny.
  4. Piekarnik nagrzej do 190°C i piecz chlebek około 90 minut.

Fot. Mama i ja
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat