Jajka, żurek, mazurek – świąteczny maraton smaków
Wielkanocne dania to festiwal rozmaitych smaków i zapachów. Na stołach królują jajka w różnej formie, pieczone wędliny i mięsa, żurek, domowy pasztet oraz słodkie przysmaki takie jak mazurki, serniki czy babki wielkanocne. W tradycyjnym jadłospisie każdy znajdzie coś dla siebie i wielu z nas z pewnością wyczekuje już swoich ulubionych specjałów świątecznych. Warto jednak pamiętać, że zawsze możemy sprawić, aby potrawy były jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Używając innowacyjnych przypraw i dodatków, wprowadzimy powiew świeżości na naszych wielkanocnych stołach. VEGETA Fine Blend to idealny produkt dla tych, którzy choć uwielbiają tradycyjne smaki, lubią też eksperymentować w kuchni i szukać nowych rozwiązań kulinarnych, pozwalających wydobyć z potraw unikatową głębię. Nowa mieszkanka to ulepszona formuła przyprawy VEGETA Oryginalna, znanej w Polsce już od ponad 50 lat. Bardzo drobne zmielenie, bez widocznych kawałków warzyw, rozszerza zastosowanie przyprawy poza kategorię zup. Dzięki temu, że idealnie wtapia się w każdą potrawę, użyć jej można do marynat do mięsa, sosów czy dipów. Świetnie komponować będzie się też z faszerowanymi jajami, pasztetem i barszczem białym.
Żur wielkanocny
Składniki
Sposób przygotowania
Przygotowanie rozpoczynamy od dokładnego umycia i obrania warzyw. Następnie kroimy je na równe kawałki i przekładamy do większego garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy VEGETA Fine Blend. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę. Przed odcedzeniem, pozostawiamy bulion do wystygnięcia. Do bulionu dodajemy 2 - 3 części wędzonych żeberek lub kości i gotujemy przez około 30 minut. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy przez około 10 minut. W międzyczasie dodajemy majeranek oraz czosnek. Aby uzyskać głębszy aromat, czosnek wstępnie można podprażyć na suchej patelni. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
Żurek najlepiej smakuje z ugotowanym, pokrojonym jajkiem.
Kotleciki jajeczne z łososiem
Zaczynamy od oczyszczenia łososia ze skóry, a następnie posiekania go w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajko ścieramy na tarce. Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Całość studzimy. W misce łączymy ze sobą pokrojonego łososia, jajka, przestudzoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, żółtko oraz dodajemy przyprawę VEGETA Fine Blend. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się w harmonijną całość. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące pszennej, a potem smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy z każdej strony przez około 3 minuty, aż będą pięknie złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku soczyste i aromatyczne. Kiedy kotleciki nabiorą złocistego koloru, możemy zdjąć je z patelni i podać na talerzu.
Podanie: Podajemy nasze kotleciki jajeczne z łososiem na ciepło, udekorowane świeżymi ziołami i skropione sokiem z cytryny. Idealnie komponują się z lekką sałatką z pomidorów i ogórków, tworząc niezapomnianą ucztę dla podniebienia.
Wszystko smakuje lepiej z VEGETA!
Fot. Podravka
Informacja prasowa