Świąteczny stół pełen smaku

VEGETA inspiruje na Wielkanoc - przepisy kulinarne.
Wielkanoc to niezwykły czas pełen radości, nadziei i rodzinnych spotkań. Przy świątecznym stole, pełnym ulubionych potraw, każda chwila nabiera wyjątkowego smaku. Choć cenimy tradycyjne przepisy, marka VEGETA zachęca, by w tym roku otworzyć się też na nowe kulinarne doświadczenia i dać się ponieść wyobraźni w kuchni. Poznaj aromatyczne inspiracje VEGETA na świąteczne dania i ciesz się wielkanocnymi przyjemnościami z bliskimi.

Jajka, żurek, mazurek – świąteczny maraton smaków
Wielkanocne dania to festiwal rozmaitych smaków i zapachów. Na stołach królują jajka w różnej formie, pieczone wędliny i mięsa, żurek, domowy pasztet oraz słodkie przysmaki takie jak mazurki, serniki czy babki wielkanocne. W tradycyjnym jadłospisie każdy znajdzie coś dla siebie i wielu z nas z pewnością wyczekuje już swoich ulubionych specjałów świątecznych. Warto jednak pamiętać, że zawsze możemy sprawić, aby potrawy były jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Używając innowacyjnych przypraw i dodatków, wprowadzimy powiew świeżości na naszych wielkanocnych stołach. VEGETA Fine Blend to idealny produkt dla tych, którzy choć uwielbiają tradycyjne smaki, lubią też eksperymentować w kuchni i szukać nowych rozwiązań kulinarnych, pozwalających wydobyć z potraw unikatową głębię. Nowa mieszkanka to ulepszona formuła przyprawy VEGETA Oryginalna, znanej w Polsce już od ponad 50 lat. Bardzo drobne zmielenie, bez widocznych kawałków warzyw, rozszerza zastosowanie przyprawy poza kategorię zup. Dzięki temu, że idealnie wtapia się w każdą potrawę, użyć jej można do marynat do mięsa, sosów czy dipów. Świetnie komponować będzie się też z faszerowanymi jajami, pasztetem i barszczem białym.

Żur wielkanocny

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka VEGETA Fine Blend
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 0,5 pora
  • 1 duży liść kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 gramów wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 500 gramów surowej białej kiełbasy
  • 500 mililitrów domowego żuru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek śmietanki 18%

Sposób przygotowania
Przygotowanie rozpoczynamy od dokładnego umycia i obrania warzyw. Następnie kroimy je na równe kawałki i przekładamy do większego garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy VEGETA Fine Blend. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę. Przed odcedzeniem, pozostawiamy bulion do wystygnięcia. Do bulionu dodajemy 2 - 3 części wędzonych żeberek lub kości i gotujemy przez około 30 minut. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy przez około 10 minut. W międzyczasie dodajemy majeranek oraz czosnek. Aby uzyskać głębszy aromat, czosnek wstępnie można podprażyć na suchej patelni. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
Żurek najlepiej smakuje z ugotowanym, pokrojonym jajkiem.

Kotleciki jajeczne z łososiem

  • 300 g fileta z łososia (bez ości)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka przyprawy VEGETA Fine Blend
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej

Zaczynamy od oczyszczenia łososia ze skóry, a następnie posiekania go w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajko ścieramy na tarce. Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Całość studzimy. W misce łączymy ze sobą pokrojonego łososia, jajka, przestudzoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, żółtko oraz dodajemy przyprawę VEGETA Fine Blend. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się w harmonijną całość. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące pszennej, a potem smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy z każdej strony przez około 3 minuty, aż będą pięknie złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku soczyste i aromatyczne. Kiedy kotleciki nabiorą złocistego koloru, możemy zdjąć je z patelni i podać na talerzu.

Podanie: Podajemy nasze kotleciki jajeczne z łososiem na ciepło, udekorowane świeżymi ziołami i skropione sokiem z cytryny. Idealnie komponują się z lekką sałatką z pomidorów i ogórków, tworząc niezapomnianą ucztę dla podniebienia.

Wszystko smakuje lepiej z VEGETA!

Fot. Podravka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat