Przygotowanie dobrego piernika to nie lada sztuka, dlatego warto mieć pod ręką sprawdzony przepis. My proponujemy przepyszny piernik przekładany powidłami śliwkowymi Stovit, które przywodzą na myśl domowe przetwory z czasów dzieciństwa.
Potrzebujemy:
• 3 szklanki mąki pszennej (400 g)
• 1 szklanka cukru (200 g)
• 3 jajka
• 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
• 1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (330 g)
• 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (ok. 3,5 – 4 łyżeczki)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ¾ szklanki oleju (150 ml)
• 1 słoik Powideł śliwkowych Stovit
Lukier:
• ½ szklanki cukru pudru
• 2 łyżki gorącej wody
• orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kawę, mąkę, olej, przyprawę, sodę. Na końcu dodać pianę z białek ubitych na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do dwóch „keksówek”. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 - 60 min. w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu ciasto przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi Stovit. Następnie polać lukrem przygotowanym z cukru pudru roztartego z gorącą wodą. Dodatkowo, lukier można udekorować posiekanymi orzechami. Piernik najlepszy jest jeśli pozwolimy mu nieco „odpocząć” przed podaniem.
Powidła śliwkowe charakteryzują się wyjątkową konsystencją i oryginalnym smakiem. W ich produkcji wykorzystywane są owoce najwyższej jakości. Powidła śliwkowe Stovit nie zawierają sztucznych barwników. Przełożony nimi piernik stanie się ozdobą tradycyjnego świątecznego stołu.
Powidła śliwkowe Stovit, Cena: ok. 4 zł
www.stovit.com.pl
fot. Stovit