Święta Bożego Narodzenia inspirowane tradycją Podlasia

Soczewiaki z serem Podlaskim - przepis kulinarny.
Szukasz inspiracji na tegoroczne święta? Nic tak nie jednoczy ludzi, jak wspólna celebracja tego wyjątkowego czasu, co widać zwłaszcza w regionach, które słyną ze swojej historycznej wielokulturowości. Jak stworzyć świąteczną atmosferę w kuchni inspirując się bogatą tradycją Podlasia? Przedstawiamy krótki przewodnik po podlaskich produktach i dekoracjach, które możesz wykorzystać w swoim domu, by wyczarować naprawdę magiczne Święta Bożego Narodzenia.

Jak świętuje się Boże Narodzenie na Podlasiu?
Podlasie to ten region Polski, który potrafi czerpać pełnymi garściami z wszystkich kultywowanych tu religii. Dlatego w wielu podlaskich domach Święta Bożego Narodzenia świętuje się w dwóch terminach. Obchodzony w styczniu prawosławny Soczelnik, podobnie jak rzymskokatolicka Wigilia, kusi nas smakiem ryb, kapusty, buraków, grzybów, orzechów, suszonych owoców i maku. Najważniejszą potrawą na świątecznym stole jest kutia, przygotowywana z ziaren pszenicy lub jęczmienia, bakalii, maku i miodu. Zgodnie z tradycją prawosławną, to on niej zaczyna się wieczerza.

Na prawosławnym stole wigilijnym nie mogą pojawić się żadne produkty odzwierzęce, z wyjątkiem ryb. Nie znajdziemy tu ani mleka, ani masła, ani jaj, ani serów. Produkty te nie mogą także wchodzić w skład serwowanych potraw. Na szczęście podczas samych świąt Bożego Narodzenia post ten nie obowiązuje. Tymczasem na katolickim stole wigilijnym nie brakuje masła, które dodaje się do wielu potraw i na którym smaży się karpie.

– Najlepszej jakości masło to całkowicie naturalny produkt, który nie potrzebuje żadnych dodatkowych ulepszaczy chemicznych. Ten lekkostrawny tłuszcz, składa się wyłącznie z mleka, tłuszczu mlecznego, wody i odrobiny soli. - podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Masło zawiera także witaminy A, D i E, które wspierają zdrowie skóry, wzroku oraz układu odpornościowego. Jego kremowa konsystencja i delikatny, naturalny smak sprawiają, że doskonale sprawdza się zarówno do smarowania pieczywa, jak i jako składnik wielu potraw. Wybierając masło najwyższej jakości, możemy mieć pewność, że dostarczamy organizmowi zdrowy, pełnowartościowy produkt bez sztucznych dodatków. – podsumowuje.

Tym, co łączy obie występujące na Podlasiu tradycje jest zostawienie jednego pustego nakrycia dla zbłąkanego wędrowca. Nic dziwnego, jego wizyta wróży domownikom wyjątkowe szczęście w nowym roku. Do świątecznego stołu zasiada się zgodnie z kolejnością – od najstarszego, do najmłodszego gościa. Pod obrusem umieszcza się małe karteczki z wróżbami na przyszłość.  Dominującą religią na Podlasiu jest prawosławie. Tradycyjnym świątecznym zwyczajem w prawosławnych domach jest łamanie się prosforą, czyli niewielkim, okrągłym, bogato zdobionym chlebkiem, podczas gdy katolicy dzielą się opłatkiem. W każdym domu pilnuje się także tego, by podczas Wigilii spróbować wszystkich serwowanych tego wieczoru potraw.

Podlasie – naturalne produkty, które budują magię świąt
Aby zapewnić sobie urodzaj w nadchodzącym roku, gospodarze na Podlasiu przygotowują potrawy świąteczne z wykorzystaniem wszystkich uprawianych przez siebie płodów rolnych. Zwłaszcza na wsiach pilnuje się tradycji i dba o to, by używać wyłącznie samodzielnie wyhodowanych warzyw i owoców lub znalezionych w lesie grzybów. Również kapustę i zakwas do barszczu kisi się tu samodzielnie.

Wśród tradycyjnych dwunastu wigilijnych potraw, nie może zabraknąć przede wszystkim wspomnianej już kutii, kisielu z mąki owsianej, barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, zupy rybnej (uchy) oraz różnych potraw z wykorzystaniem śledzi. Typowo podlaskimi potrawami serwowanymi podczas świąt Bożego Narodzenia są także łazanki z kiszoną kapustą, kulebiak, kasza jaglana z sosem grzybowym, a także kompot z dodatkiem łodyg malin. Co najważniejsze, wszystkie resztki po skończonej wieczerzy posypuje się piaskiem lub popiołem, dedykując je zmarłym przodkom.

– Pierogi, uszka i kulebiaki goszczą na świątecznych stołach w całej Polsce. Składnikiem, który doskonale spaja ich farsz jest ser żółty. Powinien odznaczać się on zwartą, ale sprężystą konsystencją. Doskonałym pomysłem na aromatyczny i smakowity farsz jest także łączenie różnych gatunków sera oraz dodawanie do nich ulubionych ziół i przypraw – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Jak stworzyć świąteczną atmosferę inspirując się kulturą podlaską?
Kultywowane w Polsce tradycje świąteczne ewoluowały na przestrzeni wieków. W wielu lokalnych muzeach etnograficznych można wziąć udział w przedświątecznych warsztatach, przybliżających nas do zwyczajów konkretnej kultury. Taka wycieczka połączona ze wspólną aktywnością to doskonały pomysł na wartościowe spędzenie czasu w rodzinnym gronie.

Ciągle żywą podlaską tradycją jest głośne i pełne energii kolędowanie z gwiazdą lub szopką. Obrzędy kolędnicze obchodzone są z reguły w okresie od świąt Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli.  Kolędnicy chodzą od domu do domu, życząc gospodarzom pomyślności w nowym roku. W zamian za dobre życzenia otrzymują oni dary, także w postaci lokalnych smakołyków. Obchód kolędników wyczekiwany jest w każdym podlaskim domu, a pominięcie uważane jest za wyjątkowo złą wróżbę. Jedną z archaicznych form kolędowania, występującą dawniej na południowym Podlasiu jest kolędowanie z papierowym lub drewnianym wężem.

Doskonałą przekąską, która sprawdzi się zarówno w drodze do muzeum, podczas obchodów kolędników, jak i na świątecznym stole, są soczewiaki, czyli niewielkie bułeczki z serem Podlaskim. Polecamy przyrządzić je zgodnie z recepturą szefa kuchni z Dwór Korona Karkonoszy, którą zamieszczamy poniżej.

Soczewiaki z serem Podlaskim

Składniki:

  • Składniki na farsz:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 200 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku
  • jajko
  • czarnuszka, czarny sezam lub kminek do posypania

Wykonanie farszu:
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zmielić na maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać soczewicę, masło, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ręką i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać utarty na grubych oczkach ser i całość ponownie wymieszać.

Wykonanie ciasta:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, ugnieść i odstawić do wystygnięcia. Dodać dwa rodzaje mąki, sól do smaku i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką pszenną uformować z niego wałek.

Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć i na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zamknąć go w środku ciasta. Uformować soczewiaki w kształcie krokieta lub pieroga. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem, nakłuć w paru miejscach widelcem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez około 30 minut, aż do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Fot. MSM Mońki
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat