Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!

Pyszne pzepisy z marką Podravka.
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. To doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów oraz próbowania przepisów na smaczne i pożywne dania bez mięsa. Bogactwo smaków kuchni wegetariańskiej jest bardzo rozległe i w tym wyjątkowym dniu VEGETA zachęca do jego odkrywania.

Bogactwo smaków wege
Wbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią.  To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych warzyw i różnorodnych roślin, przez aromatyczne dodatki, aż po kreatywne połączenia składników, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Światowy Dzień Wegetarianizmu to idealny moment, by zagłębić się w świat potraw bezmięsnych i poznać nowe możliwości. Oprócz warzyw i owoców, kuchnia wegetariańska bazuje na roślinach strączkowych takich jak soczewica i ciecierzyca czy produktach sojowych np. tofu. Wiele dań dobrze komponuje się również z dodatkiem orzechów i nasion, z kolei aromatu potrawom dodają różnego rodzaju grzyby. Obecnie różnorodność i dostępność produktów wegetariańskich jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie swoje ulubione smaki. Warto urozmaicać nimi codzienne posiłki, gdyż korzystanie wpływają na nasze sampoczucie i funkcjonowanie organizmu, a w dodatku są niezwykle apetyczne.

Spróbuj kuchni wegetariańskiej w swoim domu
Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu marka VEGETA przygotowała trzy bezmięsne propozycje, które warto przygotować w swojej kuchni. To pyszne i treściwe dania, które zachwycą bogactwem smaków i aromatów. Mogą okazać się pierwszym krokiem w odkrywaniu różnorodności kuchni wegetariańskiej.

Przepisy:

1. Zupa jarzynowa

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 marchewki (150 g)
  • 50 g korzenia selera
  • 1 cebula (60 g)
  • 2 ziemniaki (200 g)
  • 1 laska selera naciowego (60 g)
  • sól
  • VEGETA Maestro pieprz czarny mielony
  • 1-2 łyżki przyprawy w płynie VEGETA Umami

Sposób przygotowania:
Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojony w kostkę korzeń selera i cebulę. Krótko podsmaż, a następnie całość zalej ok. 1,2 l wody, zagotuj. Na wrzący bulion wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj przyprawę VEGETA Umami w płynie, aby wzbogacić smak potrawy.

Wskazówka: Możesz również dodać inne warzywa, na przykład kilka różyczek brokułu.

2. Makaronowa sałatka z porem

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • sól
  • 250 g porów
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka uprażonego sezamu
  • 1-2 łyżeczki przyprawy w płynie VEGETA Umami

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Oczyszczonego pora pokrój w krążki, a cebulę w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pora, cebulę i czosnek, smaż, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i lekko posól. Następnie dodaj makaron, natkę pietruszki i podsmaż razem. Posyp danie uprażonym sezamem i skrop przyprawą VEGETA Umami w płynie, aby uzyskać pełnię smaku.

3. Makaron z tofu i warzywami

Składniki:

  • 90 g tofu
  • 1 opakowanie makaronu PODRAVKA spaghetti
  • 3 marchewki
  • szczypiorek
  • 1 imbir
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Vegeta UMAMI

Sposób przygotowania:
Rozpocznij od ugotowania makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i odstaw go do wystygnięcia. Następnie tofu posiekaj w kostkę i umieść w misce. Wymieszaj drobno posiekany czosnek oraz imbir, sos sojowy, VEGETA Umami oraz odrobinę oleju rzepakowego i połącz z tofu. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut. W międzyczasie pokrój marchew w cienkie słupki. Smaż tofu na patelni z obu stron i dodaj marchewkę – smaż wszystko jeszcze przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie, przełóż zawartość patelni na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju, wrzuć makaron, dodaj trochę sosu sojowego i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj tofu i warzywa, dokładnie wymieszaj z makaronem i gotowe.

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Fot. Podravka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat