Szybka pizza na tortilli z piekarnika

Przepis na szybką pizzę na tortilli z piekarnika.
Pizza na tortilli to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej pizzy na grubym cieście, a jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Próbując wygospodarować w napiętym harmonogramie dnia chwilę na posiłek, warto sięgnąć po pomysł na ekspresową pizzę, której bazę stanowi tortilla. Nawet będąc na diecie, wcale nie trzeba całkowicie rezygnować z fast foodów, a ten przepis, choć szybki, może być fit!

Składniki:

  • placek tortilli
  • passata lub przecier pomidorowy
  • pół czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół mozzarelli
  • oregano

* Podane składniki można dowolnie modyfikować według swoich upodobań, dodając chociażby paprykę, pieczarki, kukurydzę czy szynkę.

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na ok. 200℃.
  • Placek tortilli ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować passatą lub przecierem pomidorowym. Posypać oregano.
  • Cebulę pokroić w piórka i posypać tortillę.
  • Dodać przekrojone pomidorki i plastry mozzarelli.
  • Piec do momentu roztopienia się sera lub zostawić chwilę dłużej, aż spód stanie się bardziej chrupiący.
  • Opcjonalnie udekorować świeżą bazylią lub rukolą.

*Pizzę można również smażyć na suchej patelni pod przykryciem do momentu zarumienienia placka i roztopienia się sera.

Daria Korzep
(daria.korzep@dlalejdis.pl)

Fot. Daria Korzep




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat