Tatar z polędwicy wołowej

Tatar z polędwicy wołowej - przepis kulinarny.
Przepis Dominiki Moskalenko, szefa kuchni Sokołów.

Tatar z polędwicy wołowej

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej Uczta Qulinarna Sokołów
  • 2 małe szalotki
  • 50 g kaparów (1 łyżka kaparów)
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z wytłoczyn oliwek
  • 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze)
  • sos Worcester
  • sól, pieprz
  • sos tabasco

Przygotowanie:
Polędwicę drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki oraz kapary pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosu Worcester. Do tatara dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku). Do mięsa można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej. Wszystkie składniki mieszać do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski i zacznie tworzyć jednolitą masę. Uformować pożądany kształt na talerzu, udekorować grillowanym tostem, żółtkiem przepiórczym oraz gałązką pietruszki.

Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat