Trufle z makiem BackMit i pomarańczą
Niby niewielkie, a takie pyszne! Makowe kuleczki z dodatkiem daktyli to niecodzienny deser i nietuzinkowa dekoracja stołu nie tylko od święta. Smacznego!
Składniki:
- 100 g maku BackMit
- 100 ml gorącego mleka
- 100 g daktyli
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Polewa:
- 30 g czekolady mlecznej bez cukru
- 30 g czekolady gorzkiej
- 5 g oleju kokosowego
- 15 g białej czekolady bez cukru
Wykonanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.
- Mak zalej gorącym mlekiem i wymieszaj.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę.
- Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformuj kuleczki i odstaw do zamrażarki na 15-20 minut.
- Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym.
- Zamocz schłodzone trufle w polewie czekoladowej.
- Białą czekoladę rozpuść i udekoruj nią wierzch trufli.
- Udekoruj startą skórką z pomarańczy.
Fot. VOG Polska
Informacja prasowa