Podczas bożonarodzeniowej biesiady, jednym z najważniejszych punktów, na który czekają wszyscy goście są tradycyjne potrawy, które niosą lata historii i mnóstwo pięknych wspomnień. Z kolei aromatyczne ciasteczka korzenne, gorąca, cynamonowa szarlotka, delikatny miodownik oraz puszysty sernik to słodkie dodatki, wzbogacające nie tylko brzuchy biesiadników, ale także ich wigilijne wspomnienia. Aby tworzone przez nas potrawy oczarowały gości wyjątkowym smakiem, muszą być one przygotowane z wysokiej jakości produktów. Dlatego podczas Świąt Bożego Narodzenia, w naszej kuchni nie może zabraknąć Dolnośląskiej Mąki Tortowej z Młyna Jaczkowice, z której pomocą unikniemy kulinarnego rozczarowania w tym magicznym czasie.
Prosto z Dolnego Śląska
Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to gwarancja doskonałego smaku domowych wypieków. Jako naturalny produkt zapewnia wysoką jakość przygotowanego ciasta, dorównujący jego wyglądowi. Brak dodatków chemicznych, jednolity jasny kolor, puszystość oraz lekkość sprawia, że wysoko przemielona mąka typu 450 sprawdza się doskonale podczas świątecznych przygotowań kulinarnych, zapewniając delikatny smak naszych ciast, ciasteczek, pierników, serników i innych przysmaków.
Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice od lat doceniana jest zarówno przez zadowolonych klientów, jak i specjalistów. Ten wysokogatunkowy produkt, wytwarzany jest z najlepszych odmian pszenicy przez profesjonalistów wkładających serce i zaangażowanie w swoją pracę. Na wysoką jakość produktu wpływa również miejsce dojrzewania ziarna. Ze względu na łagodny dolnośląski klimat sprzyjający uprawom pszenicy i urodzajne gleby Dolnego Śląska, Młyn Jaczkowice jest w stanie uzyskać delikatną, naturalną mąkę, stworzoną z myślą o polskich domach. Ponad dwustuletnie doświadczenie, połączone z rozwijającą się technologią, gwarantuje satysfakcję i udane potrawy przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym.
Dolnośląska Mąka Tortowa to wysokiej jakości produkt Młyna Jaczkowice, który stanowi niezbędny składnik w każdej kuchni. To dzięki niej powstają niezapomniane potrawy i słodkości zachwycające nas zarówno w Święta Bożego Narodzenia, jak i przez cały rok.
Przepis na domowe pierniczki:
Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i dolewając stopniowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste). Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.
Fot. Woseba
Informacja prasowa