Wakacyjne serniki!

Wykorzystaj przepisy Szefów Kuchni – z Piątnicy, no bo skąd!
Wakacje to okres, który obfituje w świeże, aromatyczne i soczyste owoce. Aby jeszcze bardziej osłodzić ten czas, prezentujemy przepisy na serniki na zimno, które doskonale uatrakcyjnią letnie przyjęcia i zapewnią orzeźwienie w upalne dni!

Do przygotowania przepisów wykorzystaj najwyższej jakości produkty z Piątnicy: Serek Twój Smak Naturalny, Serek Twój Smak Aksamitny oraz Śmietankę 30%.

Serek Twój Smak Naturalny to produkt o prostym składzie, przygotowywany z doskonałego lokalnego mleka. Ma kremową konsystencję, gładko się rozsmarowuje, ale jednocześnie jest odpowiednio kruchy. Doskonały zarówno do kanapek, jak i przygotowywania potraw oraz wypieków.

Serek Twój Smak Aksamitny to serek o naturalnym składzie, delikatnym śmietankowym smaku i aksamitnej konsystencji. Idealnie się rozsmarowuje i świetnie smakuje z pieczywem, ale także doskonale nadaje się do deserów i dań wytrawnych.

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji doskonale się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Śmietanka 30% produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych czy zup.

Wypróbuj produkty z Piątnicy w naszych przepisach!

Sernik z jagodami

  • Autor przepisu: Piotr Papież

Składniki na spód:

  • 150 g Masła z Piątnicy
  • 150 g ciastek Oreo
  • Składniki na masę serową:
  • 500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
  • 300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g cukru kryształu
  • 20 g żelatyny
  • 600 g jagód
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml gorącej wody

Składniki dekoracyjne:

  • jagody, jeżyny

Wykonanie:

  1. Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.
  2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.
  3. Jagody zmiksuj z cukrem kryształem.
  4. Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  5. Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.
  6. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
  7. Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj.
  8. Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj.
  9. Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj.
  10. Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.
  11. Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!

Sernikowe semifredo z morelą

  • autor przepisu: Arkadiusz Korzeń

Składniki na masę lodową:

  • 200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
  • 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g dekstrozy
  • 1 laska wanilii
  • 40 g ciastek bezowych
  • Składniki na cremeux:
  • 170 g purée morelowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 3 jajka
  • 85 g cukru
  • 45 g masła kakaowego
  • 190 g Masła 83% z Piątnicy

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g masła kakaowego

Wykonanie:

  1. Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło kakaowe oraz skórkę pomarańczową.
  2. Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj.
  3. Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  4. Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.
  5. Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii.
  6. Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz.
  7. Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź.
  8. Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą.
  9. Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat