Wielkanoc – czas start!

Wypieki z Mąką Tortową z Młyna Jaczkowice
Tradycyjne, świąteczne wypieki wielkanocne to prawdziwa uczta dla podniebienia. Czekają na nie wszyscy domownicy. Aby nadać im niepowtarzalny smak i aromat, kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – takich jak Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice.

Świąteczne menu kusi biesiadników delikatnym smakiem i aromatem puszystej babki, aksamitnego sernika czy kruchego, słodkiego mazurka.  Jednak, aby tradycyjne, polskie wypieki smakowały tak dobrze, jak wyglądają, do ich wykonania należy się odpowiednio przygotować.

A na początek – babka piaskowa
Babka piaskowa to zdecydowanie królowa polskiego stołu w trakcie Wielkanocy. To proste ciasto od dekad podbija serca Polaków, oczarowując ich swoją delikatnością i słodkością. A co najważniejsze – babka piaskowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu.

Jej główny składnik stanowi mąka. W tym przypadku zalecamy typ 450, której drobno przemielone zboża dodadzą wypiekowi pięknego, jasnego koloru oraz wyjątkowej lekkości. Przypominamy, że w trakcie świątecznych przygotowań, warto zaopatrzyć się w produkt najwyższej jakości, który pomoże nam zachwycić domowników i gości. Przykładem może być Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, która powstaje z wysokiej jakości, polskich zbóż.

Gotowa do wielkanocnych przygotowań!
Co czyni Mąkę Tortową z Młyna Jaczkowice wyjątkową? Powstaje ona na urodzajnych, dolnośląskich ziemiach pod okiem doświadczonych specjalistów. Na jej delikatność wpływa z kolei dobór ziaren. Mąki z Młyna Jaczkowice powstają z najwyższej jakości, polskiego zboża. Następnie są one drobno mielone, dzięki czemu mąka typu 450 nadaje wypiekom zarówno lekkości, jak i jasnego koloru. Dlatego też doskonale sprawdzi się w przypadku delikatnych, wielkanocnych ciast - zwłaszcza uwielbianej babki piaskowej.

Dolnośląska Mąka Tortowa to niezastąpiony składnik polskiej kuchni podczas świąt. Sprawdzi się nie tylko w przygotowaniu wielkanocnych wypieków, ale także jako dodatek do sosów mięsnych i grzybowych, nadając im idealną konsystencję. Wyróżniona certyfikatem „Doceń Polskie”, zachwyca lekkością i subtelnym smakiem, podkreślając wyjątkowy charakter wielkanocnych dań i tworząc z nimi ciepłą, rodzinną atmosferę świąt.

Przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

  • 160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • •1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Fot. Woseba
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat