Wielkanocna tarta z Białą kiełbasą Sokołów Naturrino

Odkryj smak Wielkanocy na nowo! Sokołów inspiruje świątecznie
Choć w wielkanocnym menu zazwyczaj królują tradycyjne dania, to coraz częściej szukamy pomysłów kulinarnych, które pozwolą nam zaskoczyć gości ciekawym smakiem i oryginalną formą podania. Dzięki takim potrawom i przystawkom, świąteczny stół może zyskać zupełnie nową, pyszną odsłonę. Co nam pomoże osiągnąć kulinarny sukces? Sprawdzone przepisy oraz wysokiej jakości składniki!

Wielkanocna tarta z Białą kiełbasą Sokołów Naturrino
Na świątecznym stole z całą pewnością nie może zabraknąć białej kiełbasy. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego żuru, równie często jest też zapiekana bądź duszona z rozmaitymi dodatkami. Doskonałym pomysłem na wielkanocne danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale i efektownie się prezentuje, będzie tarta z ciekawie skomponowanym nadzieniem. Jego bazę stanowi biała kiełbasa oryginalnie połączona z warzywami – patisonami, groszkiem, czerwoną cebulą i papryką. Idealnie sprawdzi się tu tradycyjna Biała kiełbasa Sokołów Naturrino – niezwykle soczysta i aromatyczna, o wyśmienitym bukiecie smakowym, który zawdzięcza dodatkowi takich przypraw, jak pieprz biały, majeranek i czosnek.

  • Czas przygotowywania: 30 minut (+70 minut pieczenia)

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 żółtka

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 jajka
  • 150 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 100 g śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki drobno tartego żółtego sera
  • 1 opakowanie Kiełbasy białej Sokołów Naturrino
  • 6-8 patisonów konserwowych
  • 2/3 szklanki groszku mrożonego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża papryka spiczasta
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.

W wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.

Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat