Wielkanocna tarta z Białą kiełbasą Sokołów Naturrino
Na świątecznym stole z całą pewnością nie może zabraknąć białej kiełbasy. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego żuru, równie często jest też zapiekana bądź duszona z rozmaitymi dodatkami. Doskonałym pomysłem na wielkanocne danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale i efektownie się prezentuje, będzie tarta z ciekawie skomponowanym nadzieniem. Jego bazę stanowi biała kiełbasa oryginalnie połączona z warzywami – patisonami, groszkiem, czerwoną cebulą i papryką. Idealnie sprawdzi się tu tradycyjna Biała kiełbasa Sokołów Naturrino – niezwykle soczysta i aromatyczna, o wyśmienitym bukiecie smakowym, który zawdzięcza dodatkowi takich przypraw, jak pieprz biały, majeranek i czosnek.
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.
W wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.
Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.
Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa