W tym roku przygotowaliśmy wyjątkowe przepisy z Piątnicy, które zaskoczą Twoje podniebienie. W naszej kolekcji znajdziesz przepisy na klasyczne, wielkanocne wypieki oraz przekąski, dzięki którym Twój stół będzie pełen różnorodności.
Przepisy, które zaskoczą Twoje podniebienie
Babka marmurkowa z polewą
Składniki:
CIASTO
POLEWA
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
1. Mąki, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj.
2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę tak, aby cukier się rozpuścił, a podczas ubijania powoli dodawaj olej i mleko.
3. Do masy jajecznej dodaj suche składniki (oprócz kakao) i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel powstałą masę na pół i do jednej z połówek dodaj kakao.
4. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem, a następnie wlewaj do niej na przemian masę białą i masę kakaową tak, aby powstał wzorek zebry.
5. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.
6. Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w śmietance, odstaw do lekkiego wychłodzenia i udekoruj wierzch babki. Smacznego!
Jajka faszerowane pastą z łososia
Składniki (na 6 jajek)
Przygotowanie:
1. Ugotowanym jajkom zetnij czubek tak, aby dostać się do żółtka.
2. Wyciągnij żółtka z jajek, starając się nie uszkodzić białka. 3. Do blendera włóż żółtka, serek oraz koperek i blenduj około 30 sekund, a następnie dopraw solą i pieprzem.
4. Za pomocą szprycy faszeruj jajka powstałą masą, a ich wierzch ozdób łososiem i szczypiorkiem.
Sernik dekadencki
Składniki:
SPÓD
MASA SEROWA
DODATKOWO:
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz na pył, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło oraz masło orzechowe. Całość wymieszaj tak, by powstała jednolita masa.
2. Dno okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłóż równo masą ciasteczkową i włóż do lodówki na czas robienia masy serowej.
3. Czekoladę rozpuść w śmietance i odstaw do przestudzenia.
4. Twaróg sernikowy, mascarpone i serek Twój Smak połącz ze sobą. Dodaj ekstrakt waniliowy i budyń, a następnie kolejno jajko po jajku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietanką.
6. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, a na dole piekarnika umieść blaszkę z gorącą wodą.
7. Sernik piecz przez 15 minut, a następnie skręć do temperatury 120 stopni. Piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na 30 minut do wstępnego przestygnięcia, a następnie otwórz piekarnik.
8. Udekoruj gotowy sernik solonym karmelem i orzeszkami lub ulubioną czekoladową polewą. Smacznego!
Dodaj do wielkanocnej listy zakupów:
Aby Twoje świąteczne wypieki i potrawy były wyjątkowe, wybierz najwyższej jakości produkty z Piątnicy!
Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa