Wielkanocne smaki z Piątnicy

Święta pełne pyszności! - przepisy kulinarne.
Wielkanoc to idealny czas, by celebrować wyjątkowe smaki w gronie najbliższych. Świąteczny stół nie może się obejść bez aromatycznych potraw i słodkich wypieków, które łączą pokolenia. Sekret udanych dań tkwi w najwyższej jakości składnikach – wybierając sprawdzone produkty, masz pewność, że Twoje wielkanocne specjały zachwycą smakiem i doskonałością.

W tym roku przygotowaliśmy wyjątkowe przepisy z Piątnicy, które zaskoczą Twoje podniebienie. W naszej kolekcji znajdziesz przepisy na klasyczne, wielkanocne wypieki oraz przekąski, dzięki którym Twój stół będzie pełen różnorodności.

Przepisy, które zaskoczą Twoje podniebienie

Babka marmurkowa z polewą

Składniki:

CIASTO

  • 100 ml Mleka Wiejskiego 2% z Piątnicy
  • 5 jajek
  • 180 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru drobnego
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

POLEWA

  • 100 ml śmietanki 30% z Piątnicy
  • 100 g czekolady białej

Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

1. Mąki, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj.
2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę tak, aby cukier się rozpuścił, a podczas ubijania powoli dodawaj olej i mleko.
3. Do masy jajecznej dodaj suche składniki (oprócz kakao) i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel powstałą masę na pół i do jednej z połówek dodaj kakao.
4. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem, a następnie wlewaj do niej na przemian masę białą i masę kakaową tak, aby powstał wzorek zebry.
5. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.
6. Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w śmietance, odstaw do lekkiego wychłodzenia i udekoruj wierzch babki. Smacznego!

Jajka faszerowane pastą z łososia

Składniki (na 6 jajek)

  • 60 g serka Twój Smak puszysty, naturalny z Piątnicy
  • 6 ugotowanych jajek
  • 100 g wędzonego łososia
  • szczypiorek
  • natka koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ugotowanym jajkom zetnij czubek tak, aby dostać się do żółtka.
2. Wyciągnij żółtka z jajek, starając się nie uszkodzić białka. 3. Do blendera włóż żółtka, serek oraz koperek i blenduj około 30 sekund, a następnie dopraw solą i pieprzem.
4. Za pomocą szprycy faszeruj jajka powstałą masą, a ich wierzch ozdób łososiem i szczypiorkiem.

Sernik dekadencki

Składniki:

SPÓD

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka masła orzechowego

MASA SEROWA

  • 500 g twarogu sernikowego mielonego z Piątnicy
  • 250 g mascarpone z Piątnicy
  • 270 g serka Twój Smak aksamitny, klasyczny Piątnicy
  • 200 ml śmietanki 30% z Piątnicy
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • ulubiona polewa i dodatki

Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz na pył, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło oraz masło orzechowe. Całość wymieszaj tak, by powstała jednolita masa.
2. Dno okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłóż równo masą ciasteczkową i włóż do lodówki na czas robienia masy serowej.
3. Czekoladę rozpuść w śmietance i odstaw do przestudzenia.
4. Twaróg sernikowy, mascarpone i serek Twój Smak połącz ze sobą. Dodaj ekstrakt waniliowy i budyń, a następnie kolejno jajko po jajku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietanką.
6. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, a na dole piekarnika umieść blaszkę z gorącą wodą.
7. Sernik piecz przez 15 minut, a następnie skręć do temperatury 120 stopni. Piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na 30 minut do wstępnego przestygnięcia, a następnie otwórz piekarnik.
8. Udekoruj gotowy sernik solonym karmelem i orzeszkami lub ulubioną czekoladową polewą. Smacznego!

Dodaj do wielkanocnej listy zakupów:

Aby Twoje świąteczne wypieki i potrawy były wyjątkowe, wybierz najwyższej jakości produkty z Piątnicy!

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat