Wielkanocny piknik? Jesteśmy na tak!

Pasztet domowy - przepis kulinarny.
Jeśli nie spodziewasz się najazdu gości z rożnych stron świata, wybierz się z najbliższymi w plener. Piknik na świeżym powietrzu w ramach przełamania świątecznej rutyny wszystkim wyjdzie na zdrowie. Zapakujcie wiktuały, które bez trudu zniosą transport. Nie musicie ograniczać się do nudnych kanapek - zrób tradycyjny pasztet domowy, który serwowany na kocu w parku smakuje jeszcze lepiej.

Jeśli planujesz bardziej uroczystą i mniej kameralną biesiadę, zaproponuj gościom popołudniowy poczęstunek na tarasie lub w ogrodzie. Oczywiście, jeśli tylko pozwoli na to pogoda. Wiosenna aura wszystkich wprawi w szampański nastrój.

Pasztet domowy

  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Liczba porcji: 7

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego i wołowego
  • 1 Rosół Wołowy Knorr
  • 200 g podgardla
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 100 g boczku
  • 2 jajka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 grzyby suszone
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 gałązki jałowca
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżki smalcu
  • 700 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i wystudź.
  2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso wieprzowe i wołowe pokrój w dużą kostkę. W garnku rozpuść łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
  3. Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostkę rosołową Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
  4. Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia – keksówkę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C. Gotowe!

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat