Wielkanocny piknik? Jesteśmy na tak!
Jeśli nie spodziewasz się najazdu gości z rożnych stron świata, wybierz się z najbliższymi w plener. Piknik na świeżym powietrzu w ramach przełamania świątecznej rutyny wszystkim wyjdzie na zdrowie. Zapakujcie wiktuały, które bez trudu zniosą transport. Nie musicie ograniczać się do nudnych kanapek - zrób tradycyjny pasztet domowy, który serwowany na kocu w parku smakuje jeszcze lepiej.
Jeśli planujesz bardziej uroczystą i mniej kameralną biesiadę, zaproponuj gościom popołudniowy poczęstunek na tarasie lub w ogrodzie. Oczywiście, jeśli tylko pozwoli na to pogoda. Wiosenna aura wszystkich wprawi w szampański nastrój.
Pasztet domowy
- Czas przygotowania: 90 minut
- Liczba porcji: 7
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego i wołowego
- 1 Rosół Wołowy Knorr
- 200 g podgardla
- 200 g wątróbki drobiowej
- 100 g boczku
- 2 jajka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 grzyby suszone
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 gałązki jałowca
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżki smalcu
- 700 ml wody
Sposób przygotowania:
- Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i wystudź.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso wieprzowe i wołowe pokrój w dużą kostkę. W garnku rozpuść łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
- Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostkę rosołową Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
- Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia – keksówkę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C. Gotowe!
Fot. Knorr
Informacja prasowa