Polowanie na słodycze albo drobiazgi przygotowane samodzielnie porwą do zabawy wszystkich. Nie pozwól więc, by Wielkanoc minęła przed ekranem telewizora albo smartfona.
Uroczysty obiad musi być!
Po takich przygodach apetyt będzie wszystkim dopisywać. Uroczysty obiad bez barszczu białego w wielu domach się nie liczy! Jeśli masz jednak ochotę na odmianę, zaserwuj kremową zupę z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym, której nie brakuje elegancji. Pamiętaj, by odświętnie udekorować stół – niech każdy, kto wejdzie do jadalni od razu poczuje wyjątkową atmosferę. Zamiast kupować stroik w kwiaciarni, już wcześniej zaangażuj bliskich w zrobienie czegoś własnoręcznie. Może zgłębicie tajniki okolicznościowego origami albo zrobicie króliczki z kolorowego papieru? Nie musi być idealnie równo – ważne, że będą przypominać wam o wspólnie spędzonym czasie.
Barszcz biały
- Czas przygotowania: 60 minut
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 pętka białej kiełbasy (surowej)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 opakowanie Barszcz Biały z Majerankiem Ulubione Smaki Knorr
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 5 ziemniaków
- 100 ml kremowej śmietany
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
- Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami do momentu aż będą miękkie. Następnie usuń włoszczyznę.
- Kiełbasę sparz w rosole przez minutę. Po wyciągnięciu z rosołu, pokrój ją w plasterki i dodaj z powrotem do zupy.
- Wsyp do garnka zawartość opakowania barszczu Knorr, dodaj chrzan i gotuj całość przez kolejne 10 minut.
- Na koniec gotowania dodaj pieprz, majeranek i śmietanę. Podawaj żurek z ugotowanym jajkiem rozkrojonym w ćwiartkę.
Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
- Czas przygotowania: 45 minut
- Liczba porcji: 8
Składniki:
- 200 g topinamburu
- 3 ziemniaki
- 2 kostki Bulionu Warzywnego Knorr
- 100 g kalafiora
- 1 biała cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 garść świeżych ziół do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (jeden odłóż) obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na małe różyczki.
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Całość doprowadź do wrzenia.
- Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut – do miękkości warzyw. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.
- Odłożonego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.
- Gotową zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.
Fot. Knorr
Informacja prasowa