Propozycją łatwego w przygotowaniu dania, które stanowi kwintesencję gruzińskiego smaku, jest odżachuri. Podstawowymi składnikami odżachuri są: pieczone mięso, ziemniaki oraz cebula, jednak nie musisz się do nich ograniczać i możesz skorzystać z naszych propozycji na urozmaicenie tego dania. Odżachuri z pewnością może grać pierwsze skrzypce na rodzinnym obiedzie. Zatem jak je przygotować?
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 kg wieprzowiny (średnio tłustej)
- 500g cebuli
- 2 czerwone papryki
- 1/2 granatu
- Sól i pieprz
- Świeże listki kolendry
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania tego dania niezbędna będzie patelnia żeliwna lub z grubym dnem. Rozgrzej ją dużym ogniu, następnie połóż na nią mięso. Zacznij od kawałków, które posiadają najwięcej tłuszczu. Mięso zarumień (powinno smażyć się około 6 minut). Następnie przełóż je do miski.
- Na tłuszczu, który pozostał na patelni, usmaż pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Dodaj ją do mięsa i na tę samą patelnię wyłóż obrane, pokrojone na grube kawałki ziemniaki oraz posiekaną w paski paprykę i podsmaż przez kilka minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną. Następnie mięso i cebulę wyłóż z powrotem na patelnię, na której znajdują się warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Posyp solą i pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez chwilę na średnim ogniu, mieszając danie co jakiś czas.
- Przed podaniem udekoruj odżachuri za pomocą pestek granatu i świeżą kolendrą. Podawaj w towarzystwie czerwonego półwytrawnego wina Marani Gemieri.
Fot. Marani
Informacja prasowa