Wrzesień w słoiku

Marynowane jabłka w korzennym stylu
Schyłek lata to moment, gdy w sadach oraz na straganach pojawiają się pierwsze jesienne owoce. Nadchodzi wtedy pora na przygotowywanie przetworów, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Jabłka w aromatycznej zalewie z przyprawami korzennymi stanowią idealny dodatek do zimowych dań, który warto teraz przygotować i mieć w domowej spiżarni.

Gdy myślimy o marynatach, zwykle przychodzą nam na myśl grzyby, ogórki czy papryka. Tymczasem w zalewie octowej można zamknąć także owoce, które zyskują wówczas zupełnie nowy charakter. Jabłka z dodatkiem korzennych przypraw doskonale pasują do pieczonego drobiu, wieprzowiny, pasztetów czy serów.

W tym przepisie kluczowe jest użycie odpowiedniego octu,  bo to on decyduje o smaku i trwałości przetworów. Ocet Kielecki Spirytusowy 10% od WSP „Społem” to sprawdzony wybór. Produkt ma klarowną barwę i łagodny charakter, dzięki czemu podkreśla naturalne walory jabłek, zamiast je przytłaczać.

Składniki:

  • 4 twarde jabłka (np. ligol lub antonówka)
  • 250 ml wody
  • 150 ml Octu Kieleckiego Spirytusowego 10% WSP „Społem”
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki. W garnku zagotować wodę z cukrem, miodem oraz przyprawami. Gdy zalewa zacznie wrzeć, wlać ocet i wymieszać. Owoce ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać gorącym płynem i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez około 15 minut.

Gotowe przetwory odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej otworzyć je po 2-3 tygodniach, gdy składniki się przegryzą. Można je podawać do mięs, pasztetów i serów.

Fot. WSP „Społem”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat