Wyjątkowe smaki na pożegnanie roku

Jakie potrawy warto przygotować według szefa kuchni restauracji First Floor.
Sylwester to czas, by celebrować wyjątkowe chwile z bliskimi. Nic nie uświetni tej okazji lepiej niż doskonałe jedzenie. Szef kuchni restauracji First Floor w Warszawie, Piotr Swoboda, przedstawia trzy wyjątkowe propozycje, które zachwycą smakiem, wyglądem i różnorodnością.

Sylwestrowa uczta to idealna okazja, by zaskoczyć swoich bliskich i znajomych wyjątkowymi daniami. Risotto dyniowe to świetny wybór dla osób ceniących delikatne, kremowe tekstury i sezonowe składniki, natomiast matias z creme fraiche to ukłon w stronę prostoty i wyrazistości. Na zakończenie deser – piernik z toffi i kasztanami – to klasyk w nowoczesnym wydaniu, który idealnie wpisuje się w świąteczno-noworoczny klimat.

– Przygotowując sylwestrowe menu, warto postawić na dania, które będą jednocześnie eleganckie, wyraziste w smaku i różnorodne, aby zaspokoić gusta wszystkich gości. Sylwester to wyjątkowy czas, kiedy celebrujemy zakończenie roku i wchodzimy w nowy etap – warto, aby posiłki odzwierciedlały tę atmosferę. Sięgnijmy po sezonowe składniki, które podkreślą charakter zimowych dni, ale nie bójmy się także odważnych połączeń smaków, które mogą zaskoczyć naszych gości. W menu dobrze jest uwzględnić zarówno lekkie przystawki, jak i bardziej sycące dania główne oraz spektakularny deser, który stanie się ukoronowaniem wieczoru. Nie zapominajmy także o estetyce podania – pięknie podane potrawy zawsze podnoszą rangę wydarzenia i dodają mu uroku – komentuje Piotr Swoboda, szef kuchni w restauracji First Floor w Warszawie.

Risotto dyniowe z kozim serem, jarmużem i prażonymi orzechami
Delikatne i kremowe risotto z puree z dyni, doprawione masłem i bulionem warzywnym, to ukłon w stronę sezonowych składników. Podawane z kozim serem pleśniowym, chipsami z jarmużu oraz prażonymi orzechami nerkowca, zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To propozycja dla miłośników elegancji na talerzu, idealna na wyjątkową kolację.

Składniki:

  • 150 g ugotowanego ryżu arborio (bazy do risotto)
  • 80 g puree z dyni
  • 40 g masła
  • 50 g koziego sera pleśniowego
  • 5 g chipsów z jarmużu
  • 15 g prażonych orzechów nerkowca
  • 15 g tartego parmezanu
  • 80 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlej bulion warzywny, dodaj ryż arborio i puree z dyni, podgrzewając przez około 4 minuty, aż składniki się połączą. Następnie dodaj masło i mieszaj, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Na głęboki talerz wyłóż risotto, posyp pokruszonym kozim serem pleśniowym, prażonymi orzechami nerkowca oraz chipsami z jarmużu.

Całość udekoruj tartym parmezanem. Danie jest gotowe do podania, zachwycając zarówno elegancją, jak i bogactwem smaku.

Skandynawska klasyka z nutą nowoczesności. Filety śledziowe w delikatnym kremowym sosie z dodatkiem sambuki, czyli włoskiej anyżówki, szalotki i koperku, to propozycja, która zachwyca wyrazistością smaku. Matias podawany z chrupiącą bagietką, stanowi doskonałą przekąskę, idealną na sylwestrowe spotkanie w gronie bliskich.

Składniki:

  • 140 g filetów z matiasa
  • 80 ml creme fraiche
  • 50 ml sambuca
  • 20 g szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • Ziele angielskie
  • Kilka liści laurowych
  • 50 ml octu jabłkowego
  • Świeżo mielony pieprz
  • 10 g koperku
  • 10 ml musztardy miodowej
  • 10 ml oliwy pomace
  • 10 g cukru brązowego

Sposób przygotowania:
Filety z matiasa pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm. Posiekane szalotki i czosnek zeszklij na oliwie, po czym dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ocet jabłkowy oraz cukier brązowy i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj marynatę do matiasów. Wymieszaj rybę z creme fraiche, sambucą, posiekanym koperkiem, musztardą miodową, pieprzem i solą. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem podawaj z chrupiącą bagietką, by podkreślić wyjątkowy smak tego dania.

Tradycyjny piernik nabiera nowego charakteru dzięki karmelowej polewie toffi i aromatycznym, pieczonym kasztanom. Wypełniony powidłami śliwkowymi i pachnący przyprawami korzennymi, to deser, który podbije serca zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g masła + odrobina do natłuszczenia formy
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 4 łyżki zimnego masła

Dodatki:

  • 200 g pieczonych kasztanów
  • 200 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:
Kasztany nacinaj na krzyż, piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut, a następnie obierz i pokrój na małe kawałki. W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao, przyprawę do piernika, kawę zbożową, powidła śliwkowe i miód, a po przestudzeniu dolej mleko i dodaj jajka. W osobnej misce połącz mąkę, cukier trzcinowy, sodę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj z masą. Do ciasta dodaj połowę pokrojonych kasztanów, przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 30 minut. Po wystudzeniu przekrój piernik na trzy części i przełóż powidłami śliwkowymi. Na patelni rozpuść cukier na karmel, dodaj podgrzaną śmietankę, a na końcu zimne masło, tworząc gęstą polewę toffi. Polej nią piernik i posyp resztą pieczonych kasztanów. Podawaj w grubych plastrach.

Te trzy wyjątkowe dania, stworzone z pasją i doświadczeniem, będą niezapomnianym akcentem na zakończenie roku.

Smacznego!

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat