Wypieki z Majonezem Kieleckim

Muffiny z parmezanem, suszonymi pomidorami i Majonezem Kieleckim - przepis kulinarny.
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia – idealny moment, by spojrzeć na kuchnię z nowej perspektywy. Bo choć ten proces kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wyrobami, to coraz więcej osób odkrywa potencjał wytrawnych wersji dań z piekarnika. W kulinarnych poszukiwaniach warto sięgnąć po dobrze znane składniki i nadać im nowe funkcje – na przykład wykorzystać Majonez Kielecki od WSP „Społem”.

Klasyka w nowej roli
Majonez Kielecki, ceniony za charakterystyczny smak i skład oparty na tradycyjnej recepturze, może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do kanapek czy sałatek. Dzięki swojej gęstej konsystencji doskonale sprawdza się w daniach pieczonych – zarówno jako składnik ciasta, jak i nośnik smaku. Ułatwia osiągnięcie odpowiedniej wilgotności, nadaje kremową strukturę i pogłębia aromat potraw.

Nieoczywista inspiracja
Jednym z ciekawszych przykładów wykorzystania Majonezu Kieleckiego w wypiekach są wytrawne muffiny – doskonałe na śniadanie, do lunchboxa lub jako przekąska na piknik. Dzięki dodatkowi majonezu zyskują delikatną strukturę i głębszy smak, a suszone pomidory i parmezan nadają im śródziemnomorskiego charakteru.

Przepis: Muffiny z parmezanem, suszonymi pomidorami i Majonezem Kieleckim

  • (na 10–12 sztuk)

Składniki:

• 200 g mąki pszennej
• 2 jajka
• 100 ml mleka
• 50 g Majonezu Kieleckiego
• 50 g tartego parmezanu
• 6–8 suszonych pomidorów z zalewy (odsączonych i pokrojonych w kostkę)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• świeżo mielony pieprz
• garść posiekanej natki pietruszki lub bazylii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i parmezan. W drugiej – roztrzep jajka z mlekiem i Majonezem Kieleckim. Połącz składniki mokre z suchymi. Na koniec dodaj pomidory i zioła. Masę przełóż do foremek wyłożonych papilotkami lub natłuszczonych. Piecz w 180°C przez 20–22 minuty – do suchego patyczka.

Smak, który zaskakuje
Majonez Kielecki udowadnia, że klasyka może inspirować do kulinarnych eksperymentów. Światowy Dzień Pieczenia to dobra okazja, by dać się zaskoczyć i spróbować nowych połączeń. Więcej pomysłów i przepisów znaleźć można na stronie: www.wspspolem.com.pl.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat