Wytrawne mini serniczki z Szynką sokołowską kruchą

Odkryj smak Wielkanocy na nowo! Sokołów inspiruje świątecznie
Oto pomysł na łatwą w wykonaniu, a przy tym oryginalną świąteczną przystawkę. Wytrawne babeczki to pyszna kompozycja sera z dodatkami: szynką, suszonymi pomidorami, oliwkami, kukurydzą i aromatyczną bazylią. Zaskakującym i smakowitym zwieńczeniem serniczków jest natomiast przyjemnie chrupiąca kruszonka z krakersów. Do przyrządzenia tego dania warto wykorzystać wysokiej jakości Szynkę sokołowską kruchą – soczystą i aromatyczną, o znakomitym bukiecie smakowym.

Wytrawne mini serniczki z Szynką sokołowską kruchą

  • Czas przygotowywania: 30 minut (+50 minut pieczenia)
  • Liczba porcji: 9 sztuk

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie szynki Sokołowskiej Kruchej
  • 200 g solonych krakersów
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 i 1/4 szklanki sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 garść tartego sera żółtego
  • 1 szczypta soli, świeżo mielony pieprz
  • 1 garść listków bazylii
  • 20 zielonych oliwek
  • 9 suszonych pomidorów w oleju
  • 2/3 szklanki kukurydzy konserwowej
  • Listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Krakersy mielimy na piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
  2. Ser miksujemy z jajkami i mąką, krótko do połączenia składników. Doprawiamy  solą i pieprzem. Bazylię drobno siekamy.
  3. Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, a oliwki na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski zalewamy masą serową, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy.
  4. Formę do babeczek (najlepiej silikonową) natłuszczamy, następnie wylewamy do niej masę pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, którą wypełniamy przygotowaną kruszonką z krakersów.
  5. Serniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 50 minut. Wyjmujemy z formy i podajemy na gorąco lub po przestygnięciu udekorowane listkami bazylii.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat