Wytrawne mini serniczki z Szynką sokołowską kruchą
Oto pomysł na łatwą w wykonaniu, a przy tym oryginalną świąteczną przystawkę. Wytrawne babeczki to pyszna kompozycja sera z dodatkami: szynką, suszonymi pomidorami, oliwkami, kukurydzą i aromatyczną bazylią. Zaskakującym i smakowitym zwieńczeniem serniczków jest natomiast przyjemnie chrupiąca kruszonka z krakersów. Do przyrządzenia tego dania warto wykorzystać wysokiej jakości Szynkę sokołowską kruchą – soczystą i aromatyczną, o znakomitym bukiecie smakowym.
Wytrawne mini serniczki z Szynką sokołowską kruchą
- Czas przygotowywania: 30 minut (+50 minut pieczenia)
- Liczba porcji: 9 sztuk
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie szynki Sokołowskiej Kruchej
- 200 g solonych krakersów
- 100 g roztopionego masła
- 1 i 1/4 szklanki sera twarogowego
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 garść tartego sera żółtego
- 1 szczypta soli, świeżo mielony pieprz
- 1 garść listków bazylii
- 20 zielonych oliwek
- 9 suszonych pomidorów w oleju
- 2/3 szklanki kukurydzy konserwowej
- Listki bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Krakersy mielimy na piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
- Ser miksujemy z jajkami i mąką, krótko do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Bazylię drobno siekamy.
- Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, a oliwki na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski zalewamy masą serową, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy.
- Formę do babeczek (najlepiej silikonową) natłuszczamy, następnie wylewamy do niej masę pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, którą wypełniamy przygotowaną kruszonką z krakersów.
- Serniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 50 minut. Wyjmujemy z formy i podajemy na gorąco lub po przestygnięciu udekorowane listkami bazylii.
Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa