Jak je przygotować? Sprawdźcie nasz przepis.
Zapiekanka makaronowa z szynką z beczki
Składniki:
Składniki na sos beszamelowy:
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Szynkę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj, aż zarumieni się cebulka. Na końcu dodaj sos pomidorowy, pokrojone w plasterki oliwki, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozpuść masło i dodaj 2 łyżki mąki. Energicznie mieszając dolewaj mleko. Cały czas mieszając podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem beszamelowym. W naczyniu do zapiekania układaj warstwowo zapiekankę w kolejności: makaron, sos, ser, do wykorzystania wszystkich składników. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35 minut.
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa