Zapiekanka na chłodniejsze dni

Zapiekanka makaronowa z szynką z beczki - przepis kulinarny.
Przepisów na pyszności z piekarnika jest mnóstwo. Są sycące, szybkie w przygotowaniu, a przy tym pozwalają rozgrzać nasze brzuchy, kiedy termometr za oknem wskazuje zaledwie kilka stopni.

Jak je przygotować? Sprawdźcie nasz przepis.

Zapiekanka makaronowa z szynką z beczki

Składniki:

  • 400 g szynki z beczki JBB
  • 500 g makaronu kokardki
  • 200 g sosu pomidorowego
  • garść oliwek czarnych
  • garść oliwek zielonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g tartego sera
  • oliwa do smażenia
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200 g parmezanu

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Szynkę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Podsmażaj, aż zarumieni się cebulka. Na końcu dodaj sos pomidorowy, pokrojone w plasterki oliwki, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozpuść masło i dodaj 2 łyżki mąki. Energicznie mieszając dolewaj mleko. Cały czas mieszając podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem beszamelowym. W naczyniu do zapiekania układaj warstwowo zapiekankę w kolejności: makaron, sos, ser, do wykorzystania wszystkich składników. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35 minut.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat