Zdrowa i tania alternatywa dla innych produktów

Krem z ziemniaka z boczkiem - przepis kulinarny.
Warto zwrócić uwagę na wartość ziemniaków nie tylko w kontekście zdrowego stylu życia, ale także domowego budżetu. Ziemniaki są bowiem zdecydowanie tańsze niż wiele innych produktów, dlatego można również postawić na mało znane orientalne dodatki do nich w postaci np. wcześniej wspomnianych sosów czy dipów.

Ponadto ziemniaki są dostępne przez cały rok, dlatego możemy je mieć je zawsze pod ręką – gotowe do wykorzystania np. w zupie nawet wtedy, gdy brakuje świeżych warzyw. Dodawanie ziemniaków do zup to sprawdzony sposób na stworzenie sycących i pożywnych dań. Podczas gotowania uwalniają skrobię, która naturalnie zagęszcza konsystencję potrawy, sprawiając, że staje się bardziej treściwa. To szczególnie ważne w przypadku dań jednogarnkowych, które mają zaspokoić głód na dłużej. Krem z ziemniaka z boczkiem z pewnością warto uwzględnić w swoim menu zwłaszcza w kontekście zbliżających się długich, jesiennych wieczorów. Nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz parującej, aromatycznej zupy.

Krem z ziemniaka z boczkiem

  • Ilość porcji: 4
  • Czas:25 minut
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 2 saszetki Pasty miso House of Asia
  • 400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 posiekane ząbki czosnku
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 3 cebule pokrojone w piórka
  • 100 g białej części pora pokrojonej w plasterki
  • 100 g selera pokrojonego w kostkę
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 100 g masła
  • 50 g szczypiorku drobno posiekanego
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść masło, dodaj pastę z czosnku, podsmaż ziemniaki, 2 cebule, pora oraz selera na rumiany kolor, wlej bulion, gotuj, aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę miso, dopraw do smaku solą i pieprzem, całość zmiksuj na gładki krem.
  2. W międzyczasie na zimną patelnię wrzuć boczek oraz pozostałą cebulę, smaż na wolnym ogniu, aż boczek będzie chrupiący.
  3. Gotową zupę rozlej do misek, posyp boczkiem z cebulką i szczypiorkiem.

Fot. House Of Asia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat