Ponadto ziemniaki są dostępne przez cały rok, dlatego możemy je mieć je zawsze pod ręką – gotowe do wykorzystania np. w zupie nawet wtedy, gdy brakuje świeżych warzyw. Dodawanie ziemniaków do zup to sprawdzony sposób na stworzenie sycących i pożywnych dań. Podczas gotowania uwalniają skrobię, która naturalnie zagęszcza konsystencję potrawy, sprawiając, że staje się bardziej treściwa. To szczególnie ważne w przypadku dań jednogarnkowych, które mają zaspokoić głód na dłużej. Krem z ziemniaka z boczkiem z pewnością warto uwzględnić w swoim menu zwłaszcza w kontekście zbliżających się długich, jesiennych wieczorów. Nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz parującej, aromatycznej zupy.
Krem z ziemniaka z boczkiem
- Ilość porcji: 4
- Czas:25 minut
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 2 saszetki Pasty miso House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 posiekane ząbki czosnku
- 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 100 g białej części pora pokrojonej w plasterki
- 100 g selera pokrojonego w kostkę
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 100 g masła
- 50 g szczypiorku drobno posiekanego
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuść masło, dodaj pastę z czosnku, podsmaż ziemniaki, 2 cebule, pora oraz selera na rumiany kolor, wlej bulion, gotuj, aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę miso, dopraw do smaku solą i pieprzem, całość zmiksuj na gładki krem.
- W międzyczasie na zimną patelnię wrzuć boczek oraz pozostałą cebulę, smaż na wolnym ogniu, aż boczek będzie chrupiący.
- Gotową zupę rozlej do misek, posyp boczkiem z cebulką i szczypiorkiem.
Fot. House Of Asia
Informacja prasowa