Dla nauczycieli klas VI-VIII, chcących włączyć się w tegoroczny program edukacyjny Akademii, przygotowano scenariusz lekcji oparty na zasadzie „zero waste” w kuchni oraz na coraz powszechniejszych już zasadach 5R.
Zero waste w trosce o zrównoważony styl życia i o planetę
Już kolejny rok z rzędu zapobieganie marnowaniu żywności jest ważnym tematem programu edukacyjnego Akademii Lubella. Na tegorocznych zajęciach pod hasłem „Good taste. Zero waste” młodzież uczy się komponowania zbilansowanych posiłków i odkrywa wartość płynącą z ich wspólnego spożywania. Ważnym elementem programu jest kuchnia zero waste i kształtowanie młodego „świadomego konsumenta”, który zna różnicę między „datą przydatności do spożycia”, a „datą minimalnej trwałości”, wie jak właściwie przechowywać produkty i racjonalnie planować zakupy na swoje potrzeby. Uczenie młodych ludzi właściwych postaw konsumenckich jest niezwykle ważne, gdyż okazuje się, że aż 60% całej marnowanej w Polsce żywności pochodzi z naszych domowych śmietników.
Przepis na obiad „zero waste”
Cenną kompetencją dla młodzieży jest też gotowanie z resztek dostępnych w lodówce. Pomaga ono dbać o zalecaną różnorodność w diecie i uruchamia ukryte pokłady kreatywności drzemiące w każdym z nas.
Oto jeden z przepisów na obiad „zero waste”.
Spaghetti z sosem z pieczonych warzyw
Składniki na 2 porcje:
✔️ 250 g makaronu Lubella Spaghetti
✔️ 300 g pomidorków koktajlowych
✔️ 1 czerwona papryka
✔️ 1 nieduża marchewka
✔️ 1 czerwona cebula
✔️ 4-5 ząbków czosnku
✔️ 2-3 łyżki oliwy
✔️ 100 ml śmietanki 12%
✔️ sól i świeżo zmielony pieprz
W naczyniu żaroodpornym umieść pomidorki koktajlowe, pokrojoną na większe kawałki paprykę, marchewkę, cebulę i dorzuć obrane ząbki czosnku. Całość dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą, a następnie wymieszaj. Warzywa piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Upieczone warzywa polej śmietanką i całość zblenduj na gładki sos. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, udekoruj listkami bazylii i posyp tartym parmezanem.
Smacznego!
Zasada 5R i ich rola w ograniczaniu odpadów
Odpady, w tym marnowanie jedzenia, to bez wątpienia problem cywilizacyjny, który wymaga zdecydowanych działań. Z pomocą przychodzi zasada 5R. Oto kilka przykładów, które pomogą stosować te idee każdego dnia:
1) REFUSE – ODMAWIAJ – podczas zakupów odmawiaj pakowania produktów w plastikowe reklamówki (miej własną torbę wielorazowego użytku);
2) REDUCE – OGRANICZAJ – jeśli czegoś nie potrzebujesz, to tego nie kupuj; dużym ułatwieniem jest też przygotowywanie listy potrzebnych produktów przed pójściem na zakupy;
3) REUSE – UŻYJ PONOWNIE – promujemy zasadę powtórnego użycia danego produktu lub jego opakowania, ale także naprawę, przeróbkę, znalezienie nowego zastosowania, a w ostateczności sprzedaż lub nieodpłatne oddanie;
4) RECYCLE – SEGREGUJ (umożliwiaj recykling) – jeśli nie możemy dać swojej rzeczy drugiego życia, zadbajmy o to, żeby trafiła do recyklingu; kluczem jest tu właściwa segregacja odpadów;
5) ROT – KOMPOSTUJ – nie wszyscy mają możliwość, by odpady bio przekształcać w kompost i wykorzystywać jako cenny nawóz na przykład w przydomowym ogródku; każdy z nas może za to oddzielnie segregować odpady bio i umieszczać je w odpowiednim kontenerze.
Każdy może stosować zasady 5R po swojemu. Warto zacząć stopniowo i w takim zakresie, jaki nam odpowiada.
Fot. Lubella
Informacja prasowa