Imbir na rozgrzewkę
Napar z imbiru jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także niezwykle korzystny dla zdrowia. Poprawia trawienie, wzmagając produkcję enzymów i perystaltykę jelit. Dlatego polecany jest osobom, borykającym się z nadwagą. Imbir przyspiesza też metabolizm, co przy stosowaniu jednocześnie niskokalorycznej diety pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Zawiera wysokie stężenie gingerolu, przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych. To właśnie ta substancja odpowiada również za charakterystyczny i intensywny smak i zapach imbiru. Ponadto świetnie sprawdzi się na ból gardła, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Poprzez dodanie nasion kopru włoskiego, imbirowy napar poprawia trawienie. Jeśli chcesz przygotować herbatę imbirową w domu, zaplanuj około jednej łyżeczki imbiru na filiżankę. Imbir pobudza także układ odpornościowy. Nie wahaj się połączyć go z chili lub cytryną, aby zmaksymalizować jego orzeźwiające działanie. Aby w pełni skorzystać z jego zalet wspomagających trawienie najlepiej wypić go po posiłku.
Do przygotowania napoju imbirowego potrzebujesz przede wszystkim czajnika. Duży wybór wysokiej jakości czajników znajdziesz w ofercie marki Breville. Pierwszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę przy wyborze tego typu sprzętu jest moc, która wpływa na czas gotowania wody. Im większa moc, tym szybsza praca urządzenia. W przypadku czajników Breville element grzewczy o mocy 2400W pozwala na błyskawiczne zagotowanie wody, w krótkim czasie. Z kolei pojemność 1,7 litra zapewni wystarczającą ilość wrzącej wody, by napełnić aż 8 filiżanek. Pokrywa z przyciskiem umożliwia łatwe uzupełnianie wody, a dzięki wyjmowanemu, zmywalnemu filtrowi wapiennemu możesz się cieszyć czystą i przejrzystą wodą.
Imbirowy napój na zimowe wieczory
Składniki:
Posiekaj imbir i przygotuj dowolne opcjonalne dodatki. Całość zalej wrzącą wodą. Przykryj naczynie talerzykiem i odczekaj ok 5-7 minut. Po tym czasie przecedź przez sitko do filiżanek. Możesz do smaku dodać łyżeczkę miodu i podawać z plasterkami cytryny lub pomarańczy.
Kawa cynamonowa
Połączenie kawy i cynamonu tworzy mariaż smaków, który równoważy gorycz kawy z delikatnym ciepłem cynamonu. Daje możliwość eksperymentowania z nowymi smakami i dopasowania smaku kawy do swojego gustu. Przeciwutleniacze znajdujące się w cynamonie mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi i zapewniać korzystne wsparcie dla układu odpornościowego. Dodatkowo cynamon ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Podobnie jak gorąca czekolada czy cappuccino, kawa cynamonowa jest idealnym napojem na chłodne dni.
Podstawą tego napoju jest jednak zawsze dobrze zmielona, aromatyczna kawa, zaparzona w dobrej jakości ekspresie. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę czy ma on wbudowany młynek z regulacją grubości mielenia ziaren, regulator temperatury wody, czy jest wyposażony w system preinfuzji, dzięki któremu nasączona mieszanka pęcznieje i uwalnia dwutlenek węgla. Liczy się też ciśnienie, które powinno wynosić przynajmniej 15 barów. Ekspresy, które wykorzystują te najwyższej jakości technologiczne rozwiązania, znajdziesz w gamach Breville Barista i Prima Latte.
Może Ci się wydawać, że do przygotowania pysznej kawy cynamonowej wystarczy dodać łyżeczkę tej przyprawy do kawy i odstawić na kilka minut. Aby jednak przygotowanie zakończyło się sukcesem i było smaczniejsze, radzimy skorzystać z poniższego przepisu.
Składniki:
Przygotuj kawę w ekspresie do kawy. W filiżance wymieszaj cynamon z syropem klonowym lub miodem. Powoli wsypuj kawę do cynamonu i syropu, cały czas mieszając do połączenia składników. Dodaj gorące, spienione mleko i posyp cynamonem.
Fot. Breville
Informacja prasowa