Burgery nie są zbyt częstym wyborem Polaków podczas sezonu grillowego, a zdecydowanie nie powinno tak być. Soczyste i odpowiednio przypieczone burgery z dodatkiem chrupiącej bułki oraz świeżych warzyw i podkreślających smak kompozycji sosów to doskonała opcja dla każdego. Poniższe przepisy świetnie sprawdzą się u poszukiwaczy nowych smaków.
Burger z… ananasem!
Ananas nie jest owocem, którego większość z nas spodziewałaby się w burgerze, a jednak potrafi stworzyć bardzo ciekawą całość. To przepis dla osób, które nie boją się słodkich nut w wytrawnych potrawach.
Składniki
Przygotowanie
Różowy majonez: mieszamy majonez z sokiem z buraka oraz miodem.
Grillujemy burgery oraz plastry ananasa po 2-4 minuty z obu stron, równocześnie grillujemy posmarowane masłem i przekrojone bułki na maśle i smarujemy je różowym majonezem. Na połówkach bułek układamy kolejno rukolę, burgera, ananasa, pomidora, awokado, zielonego ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki.
W amerykańskim stylu, czyli burger BBQ
Sos BBQ ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, ale zamiast korzystać ze sklepowych gotowców, najlepiej spróbować przyrządzić go samodzielnie w domu. To opcja dla zwolenników dymnych smaków, która świetnie sprawdzi się podana z grubo krojonymi frytkami.
Składniki na burgera
Składniki na marynowaną czerwoną cebulkę
Przygotowanie
Sos BBQ: Białą cebulę, czosnek, suszone śliwki i czerwoną paprykę drobno siekamy i łączymy w miseczce. Dodajemy ketchup, wędzoną paprykę, kakao, cynamon, miód, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Marynowana czerwona cebula: Czerwoną cebulę kroimy w krążki, grillujemy na rozgrzanym ruszcie, a następnie zalewamy zalewą z octu, cukru i rozmarynu. Delikatnie doprawiamy solą. Odstawiamy.
Burgery: Na tym samym ruszcie grillujemy paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (ok. 5 minut z każdej strony), burgery OneDayMore (ok. 3 minut z każdej strony) i przekrojone na pół bułki posmarowane masłem (aż się zarumienią).
Podpieczone bułki smarujemy śliwkowym sosem BBQ. Na dolnych częściach bułek układamy kolejno: roszponkę, grillowane burgery OneDayMore, pomidora pokrojonego w plastry, grillowaną paprykę, porcję marynowanej czerwonej cebuli i porcję prażonej cebulki.
Górne części bułek posmarowane sosem układamy na wierzchu i lekko dociskamy.
Burgery z grilla świetnie sprawdzą się jako danie dla małych i dużych, które możemy zaaranżować na ogrodowym przyjęciu w formie DIY. Wystarczy tylko przygotować i wystawić różne składniki oraz sosy, aby każdy mógł skomponować swojego własnego, idealnie dopasowanego do gustu burgera.
Fot. OneDayMore
Informacja prasowa