Zupa-krem z topinamburu z trybulą i oliwą truflową

Oto przepisy na dania z jednej z najlepszych warszawskich restauracji. Szef kuchni zdradza! Przepis kulinarny.
Jedzenie w restauracji jest doświadczeniem, które oferuje nam wyjątkową szansę na poznawanie nieznanych nam wcześniej smaków i kuchni, odkrywanie unikalnych połączeń i eksplorowanie różnorodnych aromatów. Czerpanie radości z jedzenia, wyjątkowej atmosfery i pięknego podania to tylko niektóre z aspektów, które wpływają na to, że chętnie wracamy do takich miejsc.

Nie zawsze jednak mamy możliwość wybrania się do ulubionej knajpy lub po prostu chcemy przenieść restauracyjną atmosferę i pyszne jedzenie do własnych czterech kątów. Zrobisz to z łatwością – wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu i dobrej jakości składników. Efekt? Danie rodem z restauracyjnej karty!

Zupa-krem z topinamburu z trybulą i oliwą truflową

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 kg topinamburu, obranego i pokrojonego w plastry,
  • 50 g masła,
  • 2 cebule (pokrojone),
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • oliwa truflowa,
  • listki trybuli.

Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzej masło z oliwą, dodaj pokrojoną cebulę i topinambur. Smaż przez ok. 10 minut do momentu, aż cebula się zeszkli, a topinambur zmięknie. Do garnka wlej bulion – całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez następne 15-20 minut. Gdy topinambur będzie miękki i delikatny, zawartość rondla zblenduj ze śmietaną, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek. Dopraw oliwą truflową, szczyptą soli i wymieszaj. Krem nalej do misek, skrop oliwą truflową i udekoruj świeżymi listkami trybuli.

Fot. Nova Wola
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat