Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Przepis na zieloną zupę.
Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii to doskonały wybór na lekki, zdrowy posiłek. Delikatny smak warzyw podkreślają aromatyczne przyprawy, tworząc pyszną kompozycję.

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Składniki (6 porcji):

  • 1 cukinia
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 700-800 ml wody Mama i ja
  • Łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Serek topiony (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Cebulę, czosnek i cukinię pokrój i podsmaż na maśle z oliwą.
2. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, zalej wodą. Gotuj razem 5 minut.
3. Wsyp mrożony groszek i gotuj kolejne 10 minut (do miękkości warzyw).
4. Następnie całość zmiksuj na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać serek topiony dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji i wyrazistego smaku.
5. Podawaj z domowymi grzankami.

Fot. Mama i ja
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat