Zupa owocowa z lanymi kluseczkami
A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i owocowej nuty. Zupa na bazie truskawek, gruszek i jabłek z lanymi kluseczkami to lekka, prosta w przygotowaniu i pożywna propozycja w sam raz na wakacyjny czas.
Składniki (6-8 porcji):
- 1 litr wody Mama i ja
- 250 g truskawek
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 50 g malin
- 2-3 śliwki
- 1-2 goździki
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie, do smaku)
Lane kluseczki:
Składniki:
- 1 jajko
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżka wody Mama i ja
- szczypta soli
Wykonanie:
- Do garnka wlej wodę i dodaj umyte i oczyszczone owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sok z cytryny, goździki i cukier do smaku.
- Gotuj 8-10 minut na średnim ogniu.
- Lane kluseczki przygotuj mieszając rózgą jajko z mąką i szczyptą soli. Dodaj wodę, jeśli masa jest zbyt gęsta. Powinna być dość lejąca, aby łatwo, za pomocą łyżki, wlewać ją do zupy.
- Na 2 minuty przed końcem gotowania zupy, dodaj lane kluseczki.
Fot. Mama i ja
Informacja prasowa