Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

Przepis na letnią zupę.
A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i owocowej nuty. Zupa na bazie truskawek, gruszek i jabłek z lanymi kluseczkami to lekka, prosta w przygotowaniu i pożywna propozycja w sam raz na wakacyjny czas.

Składniki (6-8 porcji):

  • 1 litr wody Mama i ja
  • 250 g truskawek
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 50 g malin
  • 2-3 śliwki
  • 1-2 goździki
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie, do smaku)

Lane kluseczki:

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżka wody Mama i ja
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej wodę i dodaj umyte i oczyszczone owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sok z cytryny, goździki i cukier do smaku.
  2. Gotuj 8-10 minut na średnim ogniu.
  3. Lane kluseczki przygotuj mieszając rózgą jajko z mąką i szczyptą soli. Dodaj wodę, jeśli masa jest zbyt gęsta. Powinna być dość lejąca, aby łatwo, za pomocą łyżki, wlewać ją do zupy.
  4. Na 2 minuty przed końcem gotowania zupy, dodaj lane kluseczki.

Fot. Mama i ja
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat