Amatorów spędzania wolnego czasu w kuchni ucieszyć powinien fakt, że nakładem wydawnictwa Rebis ukazała się książka "Zupa dobra na wszystko". Znaleźć w niej można kilkadziesiąt autorskich przepisów, które uczynić mogą nasze codzienne obiady prawdziwą ucztą dla żołądka i zmysłów. Swoimi pomysłami podzieliła się gotująca w programie „Pytanie na śniadanie" Jolanta Naklicka-Kleser, która wyraziła w publikacji swoją miłość i pasję do jedzenia.
W książce znaleźć można przepisy na zupy dobre na wszystko, na wytworne przyjęcia, upalne lato, totalny brak czasu, pustki w lodówce, na wzmocnienie, pluchę za oknem oraz na mroźne wieczory. Szczegółowe opisy przygotowywania potraw poprzedza rozdział wstępny bogaty we wskazówki, jak przygotować „talerz najlepszej zupy na świecie". Znajdziemy w nim informacje o tym, co tak naprawdę jest nam potrzebne, by ugotować smaczną zupę oraz np. opisy technik krojenia. Dowiemy się także z niego, jak odpowiednio przechowywać zupy. Autorka doradza w tej części również, w co warto zaopatrzyć swoją spiżarnię oraz z jakich dodatków możemy korzystać, by ubogacić nasze śniadaniowe, obiadowe czy kolacyjne danie. W publikacji poczytać można m.in. ponadto o tym, jak "wyczarować" dobry bulion.
Atutem książki jest różnorodność i przejrzystość przepisów, poręczny format publikacji oraz przepiękna szata graficzna, która cieszy oczy. Znaleźć można wewnątrz tej literackiej skarbnicy kulinarnej przepisy zarówno dla początkujących kucharzy jak i dla bardzo zaawansowanych adeptów sztuki kulinarnej. Osoby, którym sprawia przyjemność gotowanie, nie powinny mieć nic przeciwko, że na wykonanie niektórych polecanych w książce zup trzeba poświęcić aż kilka godzin. Ci, którzy wolą mniej czasu spędzać w kuchni, również w publikacji wydawnictwa Rebis znajdą propozycje dla siebie. Warto wiedzieć, że pozycja sygnowana nazwiskiem pani Jolanty Naklickiej-Kleser zawiera wiele egzotycznych, niestandardowych i unikatowych przepisów. Inspiracje do nich dostarczyły autorce jej liczne podróże. Ten, kto lubi próbować nowych smaków, znaleźć powinien w książce punkt wyjścia dla swoich kulinarnych eksperymentów. Komu znudziły się już tradycyjne zupy i chciałby nauczyć się przyrządzania nietuzinkowych dań obiadowych, odkryć może w publikacji wydawnictwa Rebis kopalnię ciekawych i niebanalnych pomysłów, które na dłużej mogą zagościć w jego comiesięcznym menu. Polecam.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Jolanta Naklicka-Kleser, „Zupa dobra na wszystko", wydawnictwo Rebis, Poznań 2020