Nie trzeba posiadać talentu dekoracyjnego, czy być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć pyszne i pięknie wyglądające słodkości. Wystarczą dobre chęci i odrobina cierpliwości, aby samemu udekorować (nie tylko) słodkie, świąteczne specjały. Jeśli mimo wszystko powątpiewacie w wasze możliwości, pomoże wam w tym Annie Rigg i jej książka „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”. Z nią dowiemy się, jak przygotować najpyszniejsze desery, które zrobią wrażenie na domownikach i gościach.
W środku znajdziemy bardzo dużo przydatnych informacji: nie tylko przepisy na podstawowe i proste do wykonania ciasta, ale także wskazówki na zrobienie mas, lukrów i kremów. Annie Rigg dzieli się wskazówkami, jak łatwo, a zarazem efektownie przybrać i udekorować torty, ciastka i babeczki. Czego nauczymy się z tej książki? Między innymi jak zrobić szprycę z pergaminu, ozdobić ciasteczka lukrem i zabarwić krem do tortów. W dekorowaniu wypieków pomogą nam rady autorki, szczegółowe instrukcje i kolorowe zdjęcia przedstawiające poszczególne etapy wykonywania niezwykłych słodkich dekoracji. To elementy, które zdecydowanie ułatwiają pracę.
„Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” to książka adresowana przede wszystkim do początkujących cukierników, ale nie tylko. Jeśli lubisz przygotowywać wypieki na specjalne okazje albo zwieńczać codzienne posiłki deserem i szukasz pomysłów na udekorowanie tych smakołyków, ta książka jest idealną pozycją dla ciebie. Znajdziesz w niej całą masę pomysłów i podpowiedzi, jak efektownie, ale z drugiej strony niebanalnie, udekorować wypieki, żeby sprawić przyjemność, a nawet nieco zaimponować kulinarnym talentem, naszym gościom.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Annie Rigg, „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”, Wydawnictwo RM, 2024.