To jedna z tych książek, o których nie da się pisać, bo trzeba wziąć ją do ręki i poczuć. Zachwycić się zdjęciem na okładce, przeczytać pierwsze kilka zdań i przenieść się do miejsc, o których pisze Aleksandra Seghi w książce "Słodkie pieczone kasztany". Poczuć zapach, smakować potrawy, zachwycić się kulturą i krajobrazami. Myślicie, że jest to niezwykle trudne, zwłaszcza mając do dyspozycji jedynie tekst i kilka zdjęć? Wręcz przeciwnie. Autorka sprawi, że odpłyniecie w kilka sekund.
Aleksandra Segh od ponad czternastu lat miesza w miasteczku Pistoi w Toskanii. Nie w domku otoczonym przez winnice i pola, a w bloku. U boku męża Włocha i córki, pracując i dbając o dom jednocześnie. Jak ryba w wodzie czuje się we włoskim świecie, o którym z przyjemnością opowiada.
"Słodkie pieczone kasztany" to opowieść o życiu autorki we Włoszech. To książka, której nie da się przyporządkować do jednej kategorii, ponieważ zawiera w sobie elementy przewodnika, książki kucharskiej, autobiografii. Czytelnik znajdzie tu przede wszystkim obserwacje i doświadczenia autorki. To coś, dzięki czemu książka zyskuje na autentyczności i atrakcyjności. Bo mało gdzie przeczytamy nie tylko o tym, co we Włoszech zachwycające, ale także o wadach administracji, różnicach kulturowych, codziennym, zwyczajnym życiu. O czym jeszcze? O początkach pobytu autorki we Włoszech, o szukaniu pracy, stereotypach i rodzinie. O codzienności, świętach i uroczystościach, festynach i targach, kuchni i historii. Obyczajach i odmienności kulturowej. Miejscach, które zachwycają turystów i mieszkańców regionu, architekturze i zabytkach. Kawiarniach, restauracjach i miłości do gotowania w domu.
Kolejnym atutem książki Aleksandry Segh jest piękne wydanie. Cudna okładka, duża ilość zdjęć obrazujących to, o czym czytamy, a także sporo przepisów, których nie sposób nie wypróbować. Ja już kilkakrotnie z książką odwiedziłam swoją kuchnię.
Toskańskie opowieści ze smakiem - to podtytuł książki idealnie oddający jej zawartość. To pozycja, którą czyta sie błyskawicznie, ciągle chcąc więcej. I wreszcie to szczera relacja z życia, pełna osobistych doświadczeń, opowiedziana tak, że odrywając się od lektury jest się zaskoczonym, że za oknem nie ma Toskanii.
Milena Kwasek
(milena.kwasek@dlalejdis.pl)
Aleksandra Seghi, Słodkie pieczone kasztany, Świat Książki, Warszawa 2014.