Akademia Nevermore to szkoła dla wszystkich dziwolągów. Miejsce znajdą tutaj zarówno wilkołaki, gorgony, syreny, czarownice, jak i pozostałe paranormalne istoty. Każdy z uczniów pochodzi z różnych zakątków ziemi (lub podziemi) i każdy z nich przybywa do szkoły z własnym gustem i wymaganiami dietetycznymi. Wampiry preferują posiłki tak krwiste, jak to tylko możliwe. Wilkołaki zajadają się przede wszystkim mięsem. Syreny zazwyczaj są peskatarianami — preferują produkty, które kiedyś pływały w morzu. Z kolei Gorgony lubują się w jedzeniu twardym jak skała. Są również takie dziwne przypadki jak Wednesday Addams, która twierdzi, że jada wyłącznie potrawy tak ciemne, jak jej dusza...
W tej książce znajdziemy sześćdziesiąt nadzwyczajnych przepisów, zebranych od członków upiornie utalentowanej społeczności, które przygotujemy we własnej kuchni. Mięso dla wilkołaków? Jest! Dania dla unikających koloru czy glutenu? Również są! Znajdziemy tu też wiele przepisów wegetariańskich i peskatariańskich oraz opcje bez nabiału (czy rytualnych mordów). Dla tych, którzy lubią słodkości, również znajdzie się dział o deserach czy nawet przepis na Krwawą Mary. Każdy znajdzie tu coś upiornie pysznego dla siebie.
„Wednesday. Oficjalna książka kucharska” to nie tylko zbiór intrygujących i pomysłowych przepisów, które uświetnią każdą imprezę i urozmaicą codzienne posiłki. Wprowadzenia do każdego rozdziału opisują zarówno znajdujące się wewnątrz przepisy, jak i samą specyfikę danego posiłku w Akademii. Pomiędzy przepisy wplecione są również historie ze świata Wednesday i Akademii Nevermore. Księga zawiera też specjalistyczne porady – prosto od potwornych ekspertów. Odkryjemy jak krok po kroku urządzić Bal Kruka, wieczerzę dziękczynną w stylu Nevermore czy spotkanie Tajnego Stowarzyszenia. A wszystko to doprawione jest pięknymi zdjęciami samych potraw, ale też kadrami z tego kultowego serialu. To najbardziej klimatyczna książka kucharska, jaka wpadła w moje ręce. Polecam gorąco!
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Mari Mamcusi, „Wednesday. Oficjalna książka kucharska”, Wydawnictwo Jaguar, 2025.