Kto lubi sięgać po książki kucharskie, a zmaga się jednocześnie z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, tego ucieszy z pewnością fakt, że na rynku księgarskim dostępna jest już od jakiegoś czasu pozycja zawierająca aż 180 pomysłów na dania i przekąski, które służą organizmom osób z hashimoto. Opracowała ją znana dietetyczka i psychodietetyczka, miłośniczka tematyki zdrowotnej oraz żywieniowej, a zarazem dziennikarka Joanna Zielewska. Dzięki wykonanej przez nią pracy, czytelnik może skorzystać z gotowych podpowiedzi kulinarnych i przygotowywać przez cztery kolejne tygodnie potrawy z jadłospisu, zaproponowanego przez panią Joannę.
Dużym walorem wydanej przez Ringier Axel Springer Polska książki jest to, że zawiera ona nie tylko przepisy na różnorodne dania i kanapki, ale i wiele przydatnych informacji o hashimoto. Poczytać w tej pozycji wydawniczej można m.in. o tym, co służy naszej tarczycy, a co nie, o diecie przeciwzapalnej, kuchennych zamiennikach, o tym, czego może brakować w diecie osób z hashimoto. Znajdziemy tu także strony poświęcone temu, co jeść przy spadku formy, przy kiepskim nastroju, jak radzić sobie przy zaparciach oraz biegunkach. Plusem publikacji jest uniwersalność, przydatność i przejrzystość treści, liczne zalecenia dietetyczne, ciesząca oko szata graficzna oraz dokładny spis wszystkich opublikowanych w książce przepisów. Autorka zadbała nie tylko o atrakcyjność i prosty język sygnowanej przez siebie publikacji, ale nawet i o takie detale, jak podanie ilości kalorii każdego dania, czasu przygotowania danej potrawy oraz dokładnej gramatury składników.
Kto skusi się na tę pozycję wydawniczą, będzie miał co z przepisów na małe i większe co nieco wybierać. Znaleźć w książce można inspiracje na potrawy duszone i pieczone, rybne, mięsne, warzywne, zupy, kremy, sałatki, owsianki, naleśniki, omlety, placuszki, zapiekanki, muesli, koktajle. Pomysły na przekąski dla siebie odnaleźć też tu powinni miłośnicy słodkości.
"180 dań do pudełka. Hashimoto" - to publikacja funkcjonalna, wartościowa i wygodna w użyciu. Przydać się może nie tylko osobom z hashimoto, ale i tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni oraz próbować coraz to nowych smaków. Polecam.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Joanna Zielewska, "180 dań do pudełka. Hashimoto", wydawnictwo Ringier Alex Springer Polska sp. z o.o., Warszawa 2022