"180 dań do pudełka. Hashimoto" - recenzja

Recenzja książki "180 dań do pudełka. Hashimoto".
Kilkaset inspiracji kulinarnych, które zainteresować mogą szczególnie osoby mające problemy z tarczycą.

Kto lubi sięgać po książki kucharskie, a zmaga się jednocześnie z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, tego ucieszy z pewnością fakt, że na rynku księgarskim dostępna jest już od jakiegoś czasu pozycja zawierająca aż 180 pomysłów na dania i przekąski, które służą organizmom osób z hashimoto. Opracowała ją znana dietetyczka i psychodietetyczka, miłośniczka tematyki zdrowotnej oraz żywieniowej, a zarazem dziennikarka Joanna Zielewska. Dzięki wykonanej przez nią pracy, czytelnik może skorzystać z gotowych podpowiedzi kulinarnych i przygotowywać przez cztery kolejne tygodnie potrawy z jadłospisu, zaproponowanego przez panią Joannę.

Dużym walorem wydanej przez Ringier Axel Springer Polska książki jest to, że zawiera ona nie tylko przepisy na różnorodne dania i kanapki, ale i wiele przydatnych informacji o hashimoto. Poczytać w tej pozycji wydawniczej można m.in. o tym, co służy naszej tarczycy, a co nie, o diecie przeciwzapalnej, kuchennych zamiennikach, o tym, czego może brakować w diecie osób z hashimoto. Znajdziemy tu także strony poświęcone temu, co jeść przy spadku formy, przy kiepskim nastroju, jak radzić sobie przy zaparciach oraz biegunkach. Plusem publikacji jest uniwersalność, przydatność i przejrzystość treści, liczne zalecenia dietetyczne, ciesząca oko szata graficzna oraz dokładny spis wszystkich opublikowanych w książce przepisów. Autorka zadbała nie tylko o atrakcyjność i prosty język sygnowanej przez siebie publikacji, ale nawet i o takie detale, jak podanie ilości kalorii każdego dania, czasu przygotowania danej potrawy oraz dokładnej gramatury składników.

Kto skusi się na tę pozycję wydawniczą, będzie miał co z przepisów na małe i większe co nieco wybierać. Znaleźć w książce można inspiracje na potrawy duszone i pieczone, rybne, mięsne, warzywne, zupy, kremy, sałatki, owsianki, naleśniki, omlety, placuszki, zapiekanki, muesli, koktajle. Pomysły na przekąski dla siebie odnaleźć też tu powinni miłośnicy słodkości.

"180 dań do pudełka. Hashimoto" - to publikacja funkcjonalna, wartościowa i wygodna w użyciu. Przydać się może nie tylko osobom z hashimoto, ale i tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni oraz próbować coraz to nowych smaków. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Joanna Zielewska, "180 dań do pudełka. Hashimoto", wydawnictwo Ringier Alex Springer Polska sp. z o.o., Warszawa 2022




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat